Croatia rally 2012

Pobjednički - Juho Hänninen i Miko Markkulu (foto: Goran Petrović)

Pobjednički šampanjac ovogodišnjeg „Croatia rallya 2012.“, trećeg natjecanja sezone Prvenstva Europe, na riječkom Korzu ispila je finska posada Juho Hänninen – Markkulo Mikko za upravljačem vrhunski pripremljene Škoda Fabie S2000 tvorničkog tima „Škoda Motorsport“. Poslije više od 240 km na 16 brzinskih ispita, tijekom tri dana i itinerara od 857 km, Finci su uz najbolja vremena na 13 brzinaca ukupno utrošili 2:17.21,8 sati i sa 25,2 sekunde prednosti stigli do treće ovogodišnje pobjede u Prvenstvu Europe ispred njemačke posade  Hermann Gässner jr. – Klaus Wicha koji su  Škoda Fabia S2000 vozili za „Red Bull Team“.

39. Croatia Rally 2012.

Drugoplasirani Herman Gassner junior (foto: Goran Petrović)

Nijemac je jedini koji je preostala tri brzinca najboljim vremenom preoteo Fincu. Treće mjesto generalke zasluženo je pripalo talijanskoj posadi Luca Betti – Maurizio Barone u „Peugeotu 207 S2000“. Njihov konačni zaostatak bio je 2.27,8 minuta. Treću godinu za redom Betti i Barone stigli su do pobjedničkog postolja na riječkom Korzu uključujući prethodne dvije godine sa dva druga mjesta.

39. Croatia Rally 2012.

Najbrža hrvatska posada -Juraj Šebalj i Toni Klinc (foto:Goran Petrović)

Izvrstan plasman na kraju ovogodišnjeg izdanja Croatia rallya ostvarila je najtrofejnija hrvatska posada Zagrepčani Juraj Šebalj – Toni Klinc u „Mitsubishi Lanceru EVO IX“ osvojivši peto mjesto ukupnog poretka. Tijekom relija poslije nekoliko plasmana sa četvrtim vremenom pojedinih brzinaca na posljednjem BI „Lupoglav 2“ ostvarili su treće vrijeme ukupno sa svega 19 sekundi zaostatka iza pobjednika rallya.

39. Croatia rally

Roku Turku izgorio Peugeot 207 S2000 (foto:G.Petrović)

U prijepodnevnom dijelu istarskih brzinaca na prvom prolasku BI „Buzet“ sa staze su izletili Česi Antonin Tlustak i Jan Skaloud u Škodi Fabia S2000, da bi se u drugom poslijepodnevnom  prolasku istom dionicom Slovencima Roku Turku i Eneju Ložnaru Kranjcu zapalio njihov „Peugeot 207 S2000“. Uslijedio je prekid brzinca i preostalim vozačima pripalo je identično vrijeme koje je ostvario Poljak Michal Solowow. Vozači iz zapaljenog automobila  prošli su bez posljedica poslije intervencije gašenja, a bilo je to drugo zapaljenje trkaćeg automobila u dva dana rallya. Naime, pri kraju večernjeg brzinca na Preluci, po prolasku ciljem kod upisa rezultata zapalio se Subaru zagrebačke posade Puškar – Košec srećom bez posljedica po vozače. Od 42 posade koje su prije tri dana krenule sa Korza na nimalo jednostavan i lagan zadatak do cilja ih je stiglo samo 23, uglavnom zbog tehničkih kvarova, nekoliko izlijetanja, ali i dvije paljevine.

Sjajan nastup  - Viliam Prodan i Zdravko Draženović

Sjajan nastup - Viliam Prodan i Zdravko Draženović

Juraj Šebalj i Toni Klinc najuspješnija su hrvatska posada, a među deset ukupnog poretka na kraju su se plasirale još tri i to kao osmi Prodan – Draženović (Buzet autosport/Opatija Motorsport), deveti Mihelić – Butorac (Opatija Motorsport) i deseti Stanić – Glad (M.R.C. Sport Rijeka/Ina Millennium Rijeka), što je izuzetan uspjeh domaćih relijaša. Jedina ženska posada bugarsko-rumiunjski tandem Ekatarina Stratieva i Carmen Poenaru u „Citroenu C2R2“ osvojila je 12. mjesto generalke.

REZULTATI