U lovu na generalku - Juraj Šebalj/Toni Klinc (Škoda Fabia s2000)

U lovu na generalku – Juraj Šebalj/Toni Klinc (Škoda Fabia s2000)

Samo dan djeli nas od jubilarnog “40. Croatia Rallya”.  Posebno nas raduje podatak da će preko 80 posada naći u četvrtak 26.9 na ceremonijalnom startu na Glavnom Trgu u Poreču. Poznato je da su Krum Donchev i Jaroslav Orsak službeno najavili da ne dolaze, no odjavu su poslali i Janosz Szilagy, Igor Puž te Jan Oblak. Janosz Szylagy je bio na popisivanju staze no zbog smrtnog slučaja morao se vratiti u Mađarsku. Niko Pulić je također bio prijavljen sa s2000 autom no po roadbook za upoznavanje staze još nije došao.

Start je zakazan točno u 17:01h nakon čega natjecatelje očekuje prvi brzinski ispit. Atraktivan BI1 (1.70 km) voziti će se na parkiralištu ispred dvorane Žatika te se očekuje velik broj publike.

 

KARTE BRZINSKIH ISPITA

Petak 27.9

BI 2/5 BOLJUN    10:19, 15:33

Brzinski ispit “Boljun” u dužini 13,09 km od starta je identičan brzinskom ispitu “Lupoglav” voženim 2011. i 2012. godine na Croatia rally-u. Ukupna dužina je 14,97 km.  Vrlo je pristupačan za gledatelje, a posebno atraktivna mjesta su pogled s Istarskog Y u prvom dijelu te skok preko željezničke pruge i križanje kod mjesta Dolenja Vas u srednjem dijelu ispita.

BI 3/6 UČKA    10:52 , 16:06

Dobro znana brdska staza Učka najkraća je staza rally-a – 13,66 km. U odnosu na 2012. godinu kada je vožena na Croatia rally-u staza je skraćena na startu za 0,30 km. Karakteristična je po naglim vremenskim promjenama, pa je moguće da je s jedne strane sunčano, a na drugoj pada kiša. Mana joj je slabija pristupačnost za gledatelje. Osim starta i cilja do staze je moguće doći iz smjera Matulja do mjesta Veprinac gdje se nalazi više atraktivnih i zahtjevnih zavoja.

BI 4/7 BREST    12:15, 17:29

Brzinski ispit Brest najduži je ispit 1. etape – 29,86 km. Vozi se na zapadnim obroncima planine Ćićarija. Staza je djelomično vožena na Croatia rally-u 2010. i 2011. godine, ali u suprotnom smjeru – prvih 21,07 km. Radi svoje dužine i očekivane veće prosječne brzine rezultati na ovom brzinskom ispitu bit će presudni za ukupne rezultate 1. etape. Pristup brzinskom ispitu, osim iz smjera starta i cilja, moguć je u mjestu Lupoglav – atraktivan desni zavoj te iz smjera Matulja preko Žejana, Velih i Malih Muna.

U sklopu 2 brzinska ispita na  Učki, u centru Opatije, točnije na Slatini će se održavati Opatija auto-moto show. Bit će osiguran natkriveni prostor, koji će služiti kao svojevrsni ‘dnevni boravak’ vozača i novinara, priprema se i mini auto sajam, na kojem će nekoliko auto kuća i osiguravajućih društava  promovirati najnovije automobile, proizvode i svoje usluge, a sve navedeno bit će začinjeno s cjelodnevnim programom koji uključuje DJ-a, hostese i razne promocije.

 

leg1_croatia_rally

 

leg2_croatia_rally

Subota 28.9

BI 8/11 BUTONIGA    09:59, 13:23

Druga etapa kreće sa potpuno novim brzinskim ispitom. Start je iz mjesta Murari, podno drevnog grada Motovuna. Oko 500 metara nakon starta očekuje se atraktivan skok preko prijevoja na mostiću. Prvi dio staze je na izrazito zavojitom usponu, srednji dio do mjesta Kašćerga je zavojit, ali brz. Od Kašćerge počinje spuštanje koje je zadnjih 3 km na izrazito uskoj cesti do cilja kod jezera Butoniga iz kojeg se Istra snabdjeva pitkom vodom. Dužina ispita 14,97 km, a osim starta i cilja ispit je za gledatelje dostupan iz smjera Pazina preko Trviža do Kašćerge.

BI 9/12 BUZET    12:22, 13:46

Također potpuno nova staza brzinskog ispita. Dužina ispita je 14,52 km. Start je iz doline jezera Butoniga, prvih 2,90 km je uspon  preko mjesta Luskići  do mjesta Vrh a, ostatak staze vodi prema cilju brdske utrke vožene prije dva vikenda. Posljednjih 5 km je na stazi brdske utrke, ali u suprotnom smjeru. Dostupna je za gledatelje od starta i cilja, iz smjera starta preko mjesta Barušići do Luskića te preko mjesta Šćulci i Paladini do Vrha. Iz doline rijeke Mirne staza je dostupna preko mjesta Sovinjak do Svetog Donata. Iz smjera Pazina i Cerovlja moguć je pristup gledateljima do mjesta Svi Sveti – stari cilj brdske utrke.

BI 10/13 SALTERIA    10:55, 14:19

Brzinski ispit Salteria najduža je staza 2. etape te čitavog rally-a – 29,88 km. Rezultati na ovom ispitu biti će odlučujući za poredak 2. etape, ali i čitavog rally-a. Novi je ispit, ali se vozi na djelomičnoj ili čitavoj strukturi tri različita brzinska ispita Porečkog rally-a  ranijih godina. U srednjem dijelu ispita nalaze se dvije kraće makadamske dionice dužine oko 1,5 km. Osim starta i cilja ispit je pristupačan iz smjera Livada preko Oprtlja do Svete Lucije i/ili Šterne, iz smjera Buja preko Tribana do križanja prema Grožnjanu, iz smjera Plovanije i Kaštela do Šterne, iz smjera Buja preko Krasice prema Peroju, te iz doline rijeke Mirne preko Grožnjana do staze brzinskog ispita u mjestu Stanica.

BI 14 POREČ

Za kraj rallya opet poslastica u samom Poreču na parkingu ispred dvorane Žatika.

 

opatija.auto.moto.show_1