Tedy Bašić - Mugello

U prvoj utrci 17., u drugoj 12. – Tedy Bašić

Mjesec dana nakon što je ondje slavio u zasebnoj kup utrci “Coppa FMI Premier national cup 2012.”, mladi pulski motociklist Tedy Bašić proteklog vikenda u Mugellu odvezao je dvije utrke talijanskog prvenstva u cestovnim brzinskom motociklizmu (CIV). U prvoj utrci završio je na 17. mjestu, a sljedeći dan u cilj je stigao 12., što je uspješan rezultat s obzirom na iznimno snažnu konkurenciju, ali i brojne tehničke probleme koji su ga pratili. Kvalifikacije je vozio dvije sekunde bolje nego lani, ali je na treninzima, u trenutku kada je imao najbrže vrijeme po sektorima, pao i ozlijedio ruku i koljeno.
– Od četvrtka muku mučimo s ovjesom, isprobao sam čak sedam “set-upova”. Koliko god se trudio, nisam uspijevao boriti se s motociklom koji je “vukao” na svoju stranu. Za prvu utrku složili smo potpuno novi “set-up” motocikla koji je u jednom djelu staze funkcionirao vrlo dobro, a u drugom je bio katastrofalan. Startao sam sa sedamnaestog mjesta i već u prvom krugu izbio među prvih deset, no previše sam riskirao, u nekoliko navrata izletio izvan staze i do kraja morao popustiti te završio na istom mjestu s kojeg sam i krenuo, kazao je Bašić.

Tedy Bašić - Mugello

Isprobao sedam “set-upova” motocikla (foto:K.Tadijić)

Sljedećeg dana, u novoj bodovnoj utrci, Bašić je izašao na stazu s relativno podešenim motociklom. Sa 17. mjesta ubrzo je stigao na dvanaesto, gdje su ga dva sporija vozača nakratko zatvorila i onemogućila pretjecanje, što je bilo dovoljno da se grupa vozača ispred udalji na nedostižan razmak.

Tedy Bašić - Mugello

Problemi s ovjesom (foto:K.Tadijić)

Osim problema s ovjesom, Bašićevom timu Bike e Motor onemogućena je nabavka određenih dijelova za natjecateljsku Yamahu klase Stock 600.
– Yamaha Italia ne može nam prodati niti jedan novi agregat jer su sve prodali Rusima i “Teamu Italia”. Trenutno vozimo s prilično istrošenim motorom koji gubi snagu pri ubrzanju te brzinu na ravnicama. Jedino nam preostaje kupiti potpuno novi motocikl, što mom timu nije prihvatljivo, stoga razmatramo ponudu Kawasakija kojeg ćemo vjerojatno testirati na kraju sezone, povjerio nam je Tedy.
Prikupivši četiri boda iz Mugella, Bašić je trenutno 16. u prvenstvu Italije. Do kraja još su tri utrke, 28. i 29. srpnja voze se dva bodovna natjecanja u Misanu, dok je posljednje po rasporedu 14.listopada u Vallelungi.