Pred vratima je uzbudljiva motociklistička sezona

Pred vratima je uzbudljiva motociklistička sezona

U riječkom Grand hotelu Bonavia novinarima je predstavljena nova oktanska sezona na još uvijek jedinom hrvatskom automotodromu Grobnik. I ove će se godine iz dana u dan na 32 godine staroj stazi okupljati niz motociklista i automobilista, među kojima je statistički najviše Talijana. Motoklub “Kvarner” i “Automotodrom Grobnik d.o.o.” u nekoliko će najznačajnijih vikenda organizirati i službene utrke. Vodeći hrvatski motociklistički stručnjak Igor Eškinja, ujedno i jedan od članova FIM CCR Boarda zadužen za svjetsko prvenstvo Superbike tom je prigodom izjavio:
“Spremni ulazimo u  novu sezonu, a to je dokazao i protekli vikend, prvo okupljanje motociklista na jednom zajedničkom treningu. Sedmu ćemo godinu za redom, a deseti puta ukupno na našoj stazi ugostiti najbolje svjetske motocikliste u utrci Prvenstva svijeta motocikala s prikolicom. Posljednjeg vikenda u lipnju (25. i 26. lipnja ) biti će to i ove godine najznačajnija priredba na našem automotodromu u sklopu koje će se održati i Intenational Classic Grand prix – utrka povijesnih motocikala 250 i 350 ccm sa nizom nekadašnjih asova, kao i jedna od tri ovogodišnje utrke Prvenstva Alpe Jadran što se u kontinuitetu na Grobniku odvija još od 1992. godine.”

S konferencije za novinare

Devet je utrka u kalendaru ovogodišnjeg Prvenstva Alpe Jadran (AAC), a započet će utrkom na mađarskom Hungaroringu 24. travnja. Prva od tri utrke na Grobniku održava se 15. svibnja. Biti će to 55. u nizu utrka AAC, slijedi potom ona u lipnju, a pretposljednja sezone ponovo je na grobničkoj stazi posljednjeg vikenda kolovoza (27. i 28. kolovoza). Sve utrke Alpe Jadran ujedno su kvalifikacijske za završnicu Prvenstva Europe, a uz to novost ovogodišnje sezone su i utrke Endurance prvenstva u okviru kojeg se vozi “200 milja Grobnika”.
Vodeći ljudi Automotodroma Grobnik intenzivno rade na studiji o organizaciji utrke Svjetskog prvenstva  Superbike, završnoj dokumentaciji izgradnje nove upravne zgrade s tornjem i 32 nova vrhunska boxa kao i preuređenju svih vitalnih prostora staze i okoliša. Za početak dobivene su sve licence staze za europsko i Sidecar GP motociklista, a intenzivno se radi i uskoro se očekuje i nova FIA licenca za automobilističke utrke. Dokaz je to da se i u ova teška recesijska vremena radi i misli na budućnost.

Loris Valjan

Loris Valjan

Valjan i Erceg  – novi  aduti  domaćina
Riječki motociklistički asovi  branit će ove sezone boje Motokluba Kvarner. Bit će to dva mlada vozača. Iskusniji i trofejniji, svojevremeno niz godina najbolji hrvatski motociklist Loris Valjan nastupiti će, za sada sigurno, na sve tri domaće utrke Alpe Jadran, dok ostali nastupi sezone ovise o zatvaranju financijske konstrukcije.
– Svoju ovogodišnju sezonu dijelim u dva segmenta – sportski i edukativni. Na Grobniku ću u utrkama pokušati biti što bolji. Nastupiti ću jer to moram, Grobnik je jednostavno moj, voziti ću pa makar i na drvenim gumama. Istovremeno ću biti snažna podrška mlađem i ambicioznijem Marku Ercegu koji ima namjeru zaključiti čitavu sezonu AAC i državnog prvenstva. U drugom bitnom dijelu – edukativnom nastaviti ću u suradnji sa Županijskim savjetom za sigurnost u prometu hvalevrijednu akciju „Motociklom u život“, po svemu sudeći u više navrata na samom Grobniku, ali i prema sadašnjem planu na Krku u suradnji sa tamošnjim srednjoškolskim centrom, kazao je Loris Valjan.
Marko Erceg predstavio se kao novo pojačanje domicilnog Motokluba „Kvarner“, a ove sezone nastupa s novim prestižnim motociklom “BMW S1000 RR” i nada se dobrom rezultatu, plasmanu među četiri u AAC što ga vodi u finale PE, ali i mogućem naslovu državnog prvaka. Prvi treninzi i ostvarena vremena svega sekundu slabija od rekorda klase u ovo doba godine najava su izvrsne sezone.
Na spomen intenzivnih poslova oko izgradnje nove staze u Bistri sudionici pressice, ponaosob Loris Valjan istakli su da je moguća konkurencija, ukoliko u skoro vrijeme dođe do realizacije projekta nove staze, dobra, tim više jer će se time samo razvijati moto turizam, obogatiti ponuda.
– Tko dođe na stazu u Bistri, rado će posjetiti i Grobnik. To nama može samo koristiti. Zdrava konkurencija je dobra. Reklamom Bistre reklamirati će se Hrvatska, a time i Grobnik. Uostalom, posljednjih sezona sam često trenirao u Španjolskoj. Cilj mi je bila jedna staza, ali u povratku svratio sam i na druge i tako se oprobao u drugim uvjetima. To će se vjerujem dogoditi i nama iako mi je ova priča o novoj stazi poput bajke – istakao je Valjan.