Usprkos lakšem padu pri kraju prvog treninga do četvrte startne  pozicije - Marko Erceg (foto: Dejan Grbac)

Usprkos lakšem padu pri kraju prvog treninga do četvrte startne pozicije - Marko Erceg (foto: Dejan Grbac)

Prva sportska klasa na rasporedu je u 11,45 sati. Pet utrka potrajati će do 16 sati.

Treninzima za startne pozicije 55. međunarodne utrke Prvenstva Alpe Jadran što se ovog vikenda u organizaciji Motokluba “Kvarner” i “Automotodrom Grobnik d.o.o.” na Grobniku otvorena je ovogodišnja domaća motociklistička sezona. Sudjeluje manje od očekivanih, svega 137 motociklista iz 12 europskih zemalja, a poslije niza godina u jednoj utrci Alpe Jadran najveći je broj hrvatskih motociklista, čak 42 prvenstveno zahvaljujući sudionicima oldtimer Prvenstva Hrvatske. Ipak zapaženi su rezultati i izuzetna ostvarenja na treninzima hrvatskih motociklista u sportskim klasama. U najmanjoj klasi AA 125 sport production  Renato Novosel iz MK Križevci startati će iz prvog reda sa četvrte pozicije, dok  je najbolje vrijeme klase SuperStock 600 vozio Talijan Luca Tommasini koji nastupa sa licencom Motokluba Križevci. Vremena za prvi startni red ostvarili su za treću mladi porečki as Alex Radman na “Triumphu” i četvrtu Ante Božić (1. HMK Zagreb) sa “Yamahom”.
Najveću pozornost privlači nastup hrvatskih motociklista u prestižnoj klasi “SuperStock 1000”. Najboljeg i najbržeg Bugara Martina Choya na BMW-u nisu mogli stići, vozio je 1:29,814 minuta svega 16 tisućinki sekunde slabije od rekorda klase. U utrku će iz prvog  reda krenuti čak trojica hrvatskih asova. Drugo vrijeme imao je Porečanin Aldo Simonović (1. HMK Zagreb) na BMW-u vozeći 1:30,626 , svega 812  tisućinki slabije od Bugara. U prvom će se redu naći i dvojica vozača domaćina, Motokluba „Kvarner“. Loris Valjan u posljednji je trenutak ipak osigurao nove gume za svoju četiri godine staru „Yamahu R1“ koje su očito bile i presudne za treće vrijeme i istu startnu poziciju, dok je  mladi Marko Erceg na novom “BMW S1000 R”  usprkos lakšem padu pri kraju prvog treninga izvrsnom vožnjom drugog treninga osigurao start sa četvrte pozicije. Iza njih starta desetak Talijana.
Raspoloženje u boxu domaćina bilo je izuzetno. Raspoloženi i neopterećeni rezultatom Loris i Marko zračili su  optimizmom.
– Marku su važni bodovi, on je mlađi, ja ću mu držati leđa i tjerati naprijed. A na njemu je da se odmah probije među prvu trojicu. Svojim sam rezultatom i više nego zadovoljan gotovo bez treninga, s brigom da moja stara Yamaha samo radi ka urica. Na svojoj sam stazi doma i to mi je velika prednost – kazuje Loris praćen znakovitim smiješkom Marka Ercega. Može li nedjeljno poslijepodne biti trijumf hrvatskih motociklista. Smiješi li se podij pobjednika u bojama crveno-bijelo-plavo ?
Ako i u nedjelju bude sunčano i suha staza  mladi slovenski as, apsolutni rekorder grobničke staze Marko Jerman zasigurno će napasti svoj vlastiti rekord. Za prvu startnu poziciju klase „superbike“ dovoljan mu je bio samo jedan trening.

Nedjeljni program počinje slobodnim treningom (warm up) u 8,40 sati, od 10,10 do 11,30 voze se tri utrke povijesnih motocikala ( Prvenstvo Hrvatske i Alpe Jadran), dok je prva sportsaka klasa na rasporedu u 11,45 sati. Pet utrka potrajati će do 16 sati.