31. Buzetski dani - brdska utrka

S press konferencije u Buzetu

Sinoć je u Buzetu održana konferencija za medije povodom održavanja 31. Buzetskih dana, najstarije brdske auto utrka u Hrvatskoj, koja ove godine slavi desetu godinu otkako je uvrštena u kalendar Europe. Prijavljeno je 195 vozača iz 12 zemalja. Među njima su 22 formule.
– Riječ je o zadnjoj, jedanaestoj utrci u kalendaru Europe i osmoj u Prvenstvu Hrvatske. Utrka se boduje za prvenstvo Europe, Hrvatske, Slovenije, povijesnih vozila i Auto i karting lige Zapad. Što se Prvenstva Europe tiče, titulu pobjednika kategorije II (formula) već je osigurao aktualni prvak, Talijan Simone Faggioli, prošlogodišnji pobjednik Buzetskih dana i rekorder buzetske staze (2.12,209). U Buzet dolazi, kaže, da se oduži publici koja mu je priredila veličanstven doček. Prijavu je poslao i Dušan Borković iz Srbije, koji je također osigurao titulu prvaka Europe, ali u kategoriji sportskih vozila. Zanimljivo je da od prvoplasiranih 10 u PE kategorija I prijavu je poslalo njih 9, a od prvih 10 u kategoriji II za buzetsku se utrku prijavilo 8. Slična je situacija i u Prvenstvu Hrvatske. Od prvoplasiranih deset u kategoriji I dolazi njih 9. Među njima je i vodeći Siniša Krainc, istaknuo je Branko Bašić, direktor utrke.

31. Buzetski dani - brdska automobilistička utrka

Buzetska utrka odavno nadišla okvire sportske manifestacije

– Buzetski dani su već odavna nadišli okvire sportske manifestacije i postali društveni događaj. Deset do petnaest tisuća ljudi koji pohode Buzet potiču vozače da unatoč sportskim rezulatima dođu i osjete atmosferu, kazao je gradonačelnik Buzeta Valter Flego.
Na domaćoj će se stazi okušati i Buzećanin Viliam Prodan. Iako se u potpunosti posvetio rally-u, bez Buzetkih dana ne može.
– Buzet je jedan jedini. Njegova se publika malo gdje viđa. Ima tradicija kakvu nema nijedna autoutrka u Hrvatskoj i bližoj okolici te mi je čast i zadovoljstvo nastupiti pred svojom publikom u svojem gradu, kaže Prodan. Dodaje kako su očekivanja svakog sportaša da bude što bolji te na koncu i pobjedi. Međutim, posljednju je brdsku utrku odvozio upravo u Buzetu prije godinu dana pa mu rezultat nije opterećenje. Tome unatoč, dat će sve od sebe da dođe do što boljeg plasmana. I ove će godine, kaže, konkurencija biti velika s obzirom da je prijavljen velik broj dobrih vozača.

31. Buzetski dani - brdska automobilistička utrka

Prijavljene čak 22 formule

Kako se sinoć moglo čuti, ovogodišnje bi izdanje trebalo biti najbolje do sada. Jer u Buzet, poneseni dobrom atmosferom, dolaze najbolji europski vozači brdskih auto utrka. Doprinos tomu dat će i bogat popratni sadržaj. U kotlinu podno Ćićarije stiže i Mate Rimac, vozač s najbržim elektro automobilom na svijetu potvrđenim od krovne automobilističke federacije FIA-e.
– Prvi put na startu će se naći i helikopter, koji će po promotivnim cijenama omogućiti pogled utrke iz zraka. Od ostalih popratnih sadržaja izdvajamo: simulator vožnje i mini kamere za apliciranje na vozila i praćenje utrke iz zraka, kazao je Valmer Brenko iz Organzacijskog odbora.

31. Buzetski dani - brdska automobilistička utrka

Razloga za slavlje imat će navijači, koji će obilježiti desetu europsku utrku

Buzetski dani počinju 14. rujna tehničkim prijemom i verifikacijom vozila te koncertom Alena Vitasovića u večernjim satima. U subotu, 15. rujna u 10 sati starta prvi, a u 14 drugi trening. Za zabavni dio programa u subotu navečer zadužena je Lidija Bačić. Nedjelja je rezervirana za dvije službene vožnje. Prva je na rasporedu u 9, a druga u 13:30 sati. Proglašenje je predviđeno za 18 sati.

Cijena ulaznice za 31. Buzetske dane je 40 kuna i vrijedi za oba dva dana. Ulaz na koncerte je besplatan.

Zbog održavanja međunarodne brdske auto utrke 31. Buzetski dani županijska cesta na dionici Most – Prodani te lokalna cesta na dionici Svi Sveti – Sveti Donat bit će zatvorena za sav javni promet dana 15. rujna 2012. (u subotu) u vremenu od 8 do 18 sati i 16. rujna 2012. (u nedjelju) u vremenu od 8 do 18 sati.