RUJAN – MJESEC ODLUKA O PRVACIMA

Srpanj i kolovoz samo su prividno mjeseci odmora za automobiliste obzirom da je broj natjecanja sveden na minimum.Međutim, ovogodišnji ljetni mjeseci bili su značajni u kalendaru hrvatskog automobilističkog prvenstva na brdskim stazama, koje s prvim rujanskim vikendom ulazi u svoju završnicu. Po svemu sudeći bit će zanimljivi nastupi na još jednom, trećem ovogodišnjem inozemnom gostovanju, poslije Crne Gore i Bosne i Hercegovine, slijedi Slovenija, da bi se sredinom rujna „sve što ima kotače“ okupilo na legendarnoj buzetskoj utrci. No, za domaće vozače slijedi već dugi niz godina još jedan ogled i to na krajnjem jugu Hrvatske gdje su domaćini članovi višegodišnjih ekipnih prvaka Hrvatske, članovi Autokluba Dubrovnik racing, od kojih su u toj sredini samo jači, trofejniji i poznatiji – valeterpolisti Juga.

SEZONOM DOMINIRA DOMAGOJ PEREKOVIĆ

Prvog svibanjskog vikenda počela je domaća sezona. Na stazi u Zagorju, nadomak Stubičkih Toplica, na dionici Pila-Hunjka, na usponu kultnog Sljemena. I već prvi ovogodišnji nastup i prva pobjeda sezone naznačila je da zimska pauza nije utjecala na izvrsnog zagrebačkog automobilistu mlađe generacije Domagoja Perekovića, člana AKK Zanatlija. Naime, nimalo se nije „ohladio“ od niza četiri pobjede ostvarene u drugoj polovici prošlogodišnje sezone koje su ga vinule na treće mjesto „generalke“ Kategorije I hrvatskog prvenstva. Da je sezonu počeo prije trećeg natjecanja, titula prvaka bila bi mu zagarantirana. Ovako, vrijedi sačekati kraj ove sezone u kojoj za sada ima izvrsne izglede za najboljega. Slijedilo je drugo mjesto u Skradinu, nova pobjeda u crnogorskom Kotoru, da bi na Malački, u kaštelanskom zaleđu, tehnički kvar upropastio gotovo sigurnu novu pobjedu. Prvi je dio sezone koji se sastoji od pet utrka zaključio sredinom srpnja pobjedom u Čabru. Malo je tko vjerovao da će gostovanje u Cazinu Perekoviću donijeti novo razočarenje, ali splet okolnosti dovele su ga da bez nove pobjede, ali važnih pet bodova zadrži čelnu poziciju, bodovno dobro „potkožen“ ali sa signalom da u predstojeće tri utrke mora ići na „sve ili ništa“, ako ništa, ono zbog svoje sigurnosti. Ipak, matematički, titulu bi mogao osigurati već u Buzetu.

Pogled u brdo Pereković i Juranić (snimio M.Krpan)

Proteklih sezona najuspješniji, i aktualni državni prvak Mađar Istvan Kavecz (AK Dubrovnik racing) zasigurno je najveći pehist sezone. Sad već godinu dana, od prošlogodišnjeg Čabra, nije upisao pobjedu u PH. Tek jedno drugo, dva treća mjesta i nešto sitno bodova drži ga trenutno na trećoj poziciji.

MARIO JURIŠIĆ S PRVOM GENERALKOM U VRHU

Iskusni riječki automobilist, državni prvak grupe E1 iz 2015.godine, Riječanin Mario Jurišić, član Autokluba RI autosport, višestruki viceprvak, pobjednik grupe i klasa u posljednje se tri utrke našao na pobjedničkom postolju. Prvo na Malački drugi (iza Solinjanina Roberta Bradarića), potom u Smrečju (Čabar) ista pozicija iza Perekovića, da bi zasjao u punom sjaju na ino-gostovanju u Cazinu gdje ne da pobjeđuje u Kategoriji I hrvatskog prvenstva, već osvaja svoju prvu generalku ukupno, u međunarodnoj utrci kojom se svrstava trenutno između Perekovića i Kavecza s izgledima da ponovi svoju izvrsnu sezonu od prije dvije godine, među prvom trojicom kao viceprvak Hrvatske. No, uz njih trojicu postoji i četvrti as „iz rukava“ Delničanin Bojan Juranić, član AKK Petar Klepac iz Malog Luga, kojeg je odustajanje na Malački zbog prvog u karijeri lakšeg izlijetanja sa staze („žuljanja“ okrajnjeg zida) izbacilo iz sedla za dobar rezultat i tog dana. Ponoviti prošlogodišnji naslov viceprvaka Kategorije I bit će teško, no ne i neostvarivo. Uz dobre vožnje i malo sreće,… No, drži priključak u bodovima s vodećom trojkom i na kraju će odlučivati tisućinke. Ipak , njemu je osobno zasigurno zanimljivija borba u obrani naslova prvaka najbrojnije domaće Grupe E1, gdje se trenutno ispred njega nanizao niz vozača s više brutto, ne i netto bodova (na kraju prvenstvo se dijeli u dva dijela, prvo pet i drugo četiri utrke, a iz svakog se briše najslabiji rezultat). Juranić se tako iz prvog dijela briše upravo „nula“ s Malačke, pa ima mjesta kalkulacijama. Pobjedničku trojku vrijedi tražiti između Perekovića, Jurišića, Juranića, ali i trenutno vodećeg Denisa Niševića (AKK Velika Gorica) i još jednog izuzetnog asa Riječanina Dejana Kopajtića (AK Rijeka) koji marljivo skuplja bodove i u skupini je kandidata.

MARIO JURIŠIĆ ( AK RI autosport) snimio M.Krpan

DUELI ZA PRVAKA GRUPA N I A

Bodovanje u brdskom prvenstvu ne dozvoljava praktično do posljednje utrke isticanje sigurnih favorita, ali u grupi N ove se godine glavna „bitka“ vodi među dubrovačkim asom Đivom Franićem (AK Dubrovnik racing) i mladim istarskim asom Puljaninom Sašom Radolom (AK No Traction) koji niže pobjedu za pobjedom. Trenutno ih u korist Franića dijeli tek 1,5 bod, ali matematički je ipak u prednosti Radola obzirom na završeni prvi dio sezone.

U grupi A dvojica vodećih sezonu su otvorili bez bodova, da bi potom nešto više bodova trenutno sakipio Splićanin Ante Alduk, još jedan predstavnik mlađe hrvatske automobilističke garde koji ove sezone vozi za trofejni AK Dubrovnik racing. Naslov prvaka brani Zagrepčanin Duško Banjeglav (AK Delta Timing), ali za vrat im „pušu“ čak još trojica vozača Mario Barović (AK Župa Dubrovačka), Sven Gorup (AKK Zanatlija) i Ivan Batalić (AK Solin).

U Kategoriji II (formule i prototipovi) lidersku poziciju s pet pobjeda ove sezone (propustio Cazin) drži višestruki prvak Hrvatske Laszlo Szasz, još jedan Mađar u redovima Dubrovčana, kluba koji teško može ispustiti novi naslov ekipnog prvaka. No, zanimljivo je da su u vrhu dvije ekipe koje tu privilegiju nisu imale proteklih godina AK Solin i zagrebački AKK Zanatlija.

LOVAC MLADEN – LOVI U ŠUMI I NA STAZI

Prvenstvo Hrvatske za povijesna vozila iz godine u godinu sve je brojnije, a i voznim parkom kvalitetnije. No, stabilnost sustava na samom vrhu održava najbolji lovac (onaj pravi s puškom !) među automobilistima Matuljac Mladen Sigurnjak, jedan od veterana domaćeg auto sporta koji u „dresu“ Autokluba Opatija brani prošlogodišnji naslov prvaka, ali i lovi novi osmi u nizu. Priključio se mladoj opatijskoj ekipi koja trenutno lidersku poziciju u ekipnom plasmanu uz Sigurnjaka može zahvaliti mladim dečkim Dorijanu Kljunu, Bojanu Hlači i Leu Černiju. Na najboljem su putu da postanu ekipni prvaci „povjesničara“.

Ekipa AK Opatija-Hlača,Sigurnjak,Kljun i Černi (snimio M.Krpan)

ILIRSKA BISTRICA, PA BUZET

Prvog vikenda rujna u susjednoj Sloveniji, na dionici Ilirska Bistrica-Šembije vozi se pretposljednja utrka sezone FIA Prvenstva Europe, tradicionalna „23.GHD Petrol – Ilitska Bistrica 2017.“. Naši susjedi očekuju gotovo 180 vozača iz cijele Europe, a nadaju se da bi odluka o novom europskom prvaku Kategorije I između 9-erostrukog kontinentalnog prvaka Talijana Simonea Faggiolija i sunarodnjaka mu Christiana Merlija mogla pasti upravo na bistričkoj stazi. Ako i ne bude tako, uzbuđenje više bit će nastup obojice, kao i preostalih oko 250 vozača na kultnoj, najvećoj, najstarijoj brdskoj utrci u nas 36.Buzetskim danima kojima je „grad tartufa“ Buzet i Autoklub Buzet domaćini od 15. do 17.rujna. Jedna i druga utrka uz europske asove, upisana je i u kalendar hrvatskog prvenstva, tako da će ljubitelji brzina u samo 15 dana imati računicu rezerviranih vikenda za Bistricu i Buzet. Imat će što i vidjeti. A Buzet je nedodirljiv, jedan jedini i jedinstven.

Istinski Praznik automobilizma !

Rujan je mjesec berbe grožđa, početka nove školske godine, ali i mjesec oktanskih uzbuđenja. Mjesec berbe bodova i naslova prvaka. Mjesec rekorda. Bio, jest i ostat će.