Uobičajeno, već mjesecima, traju pripreme za petu ovosezonsku bodovnu utrku Prvenstva Republike Hrvatske na brdskim stazama. Tog se odgovornog i zahtjevnog posla, četvrtu godinu za redom, prihvatila skupina entuzijasta u mladom goranskom Auto karting klubu Petar Klepac iz Malog Luga i sa zadovoljstvom najavljuju međunarodnu brdsku auto utrku „Čabar 2017.“ što će se od petka 14. do nedjelje 16. srpnja održavati na, zasigurno, najzahtjevnijoj domaćoj brdskoj stazi. Malobrojni, ali odlučni i hrabri suradnici pružili su mladoj ekipi pomoć u svakom pogledu, a priznanje im je pokroviteljstvom odala Primorsko-goranska županija uz spokrovitelje Grad Čabar i Zajednicu sportova PGŽ. Organizator je posebno zahvalan Pilani Muhvić i Obrtu Juranić, te Autocentru Marinići na iznimnom doprinosu obimnim poslovima pripreme i realizacije utrke nastale na ovim prostorima još 2001.godine, a koja je tek ulaskom u priču maloluškog kluba „vratila dušu“, sad već, prije četiri godine. Medijski pokrovitelji utrke su Novi list, TV Auto magazin i www.riautosport.hr.

Proteklih se dana intenzivno radilo i na pripremi staze i svih rubnih dijelova koji su za ovu godinu morali ispuniti dodatne kriterije sigurnosti. Naime, staza je licencirana i za Kategoriju II odnosno formule i prototipove, pa su zaštite na branicima ojačavane po visini, dubini, snazi slučajnog „sraza“ bolida i zaštitne barijere. Pokazalo se to dobrim i efikasnim prije godinu dana. Uz to infrastrukturno sudionike dočekuje obnovljeno sjedište organizacijskih službi, posebno rukovodstva međunarodnog žirija i pressa, a puno se truda ulaže i za prihvat svih vozila i pratećih službi u parku vozača koji će ove godine zahvatiti i neke nove prostore u neposrednom okolišu startne linije, sa kvalitetnijim uvjetima boravka vozača.

AKK Petar Klepac detaljno priprema stazu

KANDIDAT ZA ZNAČAJNI FIA IHCC

Dionica Smrečje-Tršće ukupne duljine 4.900 metara s prosječnim usponom od 6,45 posto dotjerana je do u detalje za oktanski spektakl u srcu Gorskog kotara. Već dvije protekle godine „Klepci“ su položili organizacijski ispit „za 5“, nagrađeni su kao najbolji organizatori domaće brdske auto utrke od nacionalne asocijacije Hrvatskog auto i karting saveza za 2015. i 2016.godinu.

Iz godine u godinu teži se novom, a ovogodišnji izazov je dolazak austrijskih vozača koji će upravo na ovoj goranskoj stazi voziti jednu od utrka Prvenstva Austrije za sve brdske kategorije. Uz to, AKK Petar Klepac zadao si je dodatni izazov – upisan je u „libre“ FIA Međunarodne automobilističke federacije kao kandidat za FIA IHCC – Intenational Hill Climb Cup, praktično tek stepenicu „ispod“ kontinentalnog prvenstva. Ukoliko organizacijski zadovolje eto ih za godinu dana s još većim brojem sudionika, a da se o kvaliteti vozača i vozila i ne govori.

Upravo automobilistička utrka izrasta u najveću sportsku priredbu Čabra, ali i Gorskog kotara, jednu od većih u Primorsko-goranskoj županiji.

JURANIĆ NA TRAGU MUHVIĆA

Uz sve te međunarodne oglede i uvijek zanimljive nastupe stranih automobilista, pažnju plijene domaćini. Svemu treba zahvaliti prvenstveno automobilističkoj karijeri mladića kojem je ovo istinski domaća staza jer živi i radi tek kojih par stotina metara dalje. Tomislav Muhvić europski je prvak na brdskim stazama 2013.godine, laskavi naslov što ga je u Hrvatsku na neki način „vratio“ desetljeće i više nakon dominacije europskim stazama najtrofejnijeg hrvatskog vozača Nike Pulića. Muhvić ove godine vozi u jednoj konkurentnijoj klasi, a na svojoj će stazi pokušati barem ponoviti postolje od prije mjesec dana sa četvrte ovogodišnje utrke domaćeg prvenstva. S druge strane vrijedi priznati da dobrim dijelom zahvaljujući Tomislavu „leži“ poriv da se u srce naše „Švice“ dovede europska oktanska scena na četiri kotača, a mnogi su protekle tri, pa će i ove godine doći upravo „na brk“ Tomija kojeg u svijetu brzina izuzetno cijene.

Tomislav Muhvić/AKK Petar Klepac

No, uz njega je u istom okruženju stasao još jedan as. Delničanin Bojan Juranić bljesnuo je prošle sezone osvojivši zasluženo naslov prvaka Hrvatske za grupu E1. Za vjerovati je da će do kraja sezone izbjeći gubitak bodova što ga je zadesilo na posljednjoj utrci u Dalmaciji kada je prvi put, „žuleći“ rubove staze na kraju morao odustati. Boje Auto karting kluba Petar Klepac uz Tomislava Muhvića i Bojana Juranića, na „svojoj“ će utrci braniti i Saša Černeka, Željko Pavičić, Kristian Marinić, Zoran Grabović i Ivan Juranić.

Hrvatskim prvenstvom ove godine dominira trenutno vodeći u ukupnom poretku Kategorije I (turistički asutomobili) Zagrepčanin Domagoj Pereković (AKK Zanatlija) u robusnom Mitsubishi Lanceru Evo IX. Zaslužio je to s dvije „generalke“ na Sljemenu i u Kotoru (Crna Gora), a tek koji bod manje ima Mađar Istvan Kavecz, član trofejne ekipe prvaka Autokluba Dubrovnik racing koji svojim BMW-om zna za pobjede upravo na čabarskoj utrci. Pobjeđivao je 2014. I 2015.godine, a zasigurno mu je želja i prva ovogodišnja generalka. Ipak, posljednji „bljesak“ svojevremeno neprikosnovenog vladara staza Solinjanina Roberta Bradarića (AK Solin) koji se svojim Audijem dovezao na Malački do pobjede kazuje da lista favorita nije zaključena. A svemu tome treba dodati i državnog prvaka grupe E1 iz 2015.godine Riječanina Maria Jurišića (AK RI autosport) čiji će direktan sraz sa Bojanom Juranićem odlučivati o važnim bodovima grupe i generalke.

Mario Jurišić/AK Ri Autosport / foto:Ivan Dujić

Mađar Laszlo Szasz (AK Dubrovnik racing) vlada situacijom i pobjedama Kategorije II (formule i prototipovi) i put novog naslova prvaka Hrvatske širom mu je otvoren.

U Grupi N vodeća trojka po bodovima je Đivo Franić (AK Dubrovnik racing), Saša Radola (AMK No Traction Pula) i Filip Magdić (Splitski autoklub), dok u grupi A čelnu poziciju drži braneći naslov prvaka Duško Banjeglav (AK Delta Timing Zagreb) ispred Ante Alduka (AK Dubrovnik racing) i Ivana Batalića (AK Solin). Vrijednim sakupljanjem bodova lidersku poziciju Grupe E1 drži Denis Nišević (AKK Velika Gorica) ispred Maria Jurišića i još jednog dubrovačkog Mađara Tamasa Tomcsanyija.

U Prvenstvu Hrvatske za povijesna vozila višestruki prvak Mladen Sigurnjak (AK Opatija) kroči još jednom naslovu, a „sjenu“ mu rade Dorjan Kljun (AK Opatija) i Miljenko Dobrilović (Klub Belson Nostalgija).

OČEVI I SINOVI

Zaključena je i objavljena lista prijava. Sadrži 89 imena iz četiri zemlje: Hrvatske, Austrije, Italije i Slovenije. Ne treba kriti činjenicu da se očekivalo barem tri puta više Austrijanaca koji svojim vozilima, vožnjom i atraktivnošču uvijek plijene pažnju. No, i oni koji su sredinu ljeta odabrali za neznatno hladniji okoliš goranskih šuma imat će mogućnost uživati ovaj vikend u srcu Gorskog kotara. Boje 26 hrvatskih klubova brane čak 73 vozača, a najbrojniji su iz najudaljenijeg, a najtrofejnijeg Autokluba Dubrovnik racing s 13 vozača.

Uz brojna imena na listi prijava posebnu pažnju privlače i dva identična prezimena, a riječ je o nastupu oca i sina u istoj utrci. Prije mjesec dana na stazi se uz svog trofejnog oca internacionalca Istvana Kavecza pojavio njegov sin Domenik u nešto slabijem BMW-u. Na žalost, utrku nije završio, a prilika dobrog rezultata pruža mu se na čabarskoj stazi.

Saša Radola (AMK No Traction)/ foto: Ivan Dujić

Na staze se poslije višegodišnje pauze vraća „istarski Fangio“ kako su ga u njegovoj eri zvali. Elio Radola nastupit će u istoj klasi i identičnim automobilom Honda Civic uz svog izuzetno talentiranog i uspješnog nasljednika sina Sašu. Da je Saša brz, dokazao je, a da Elio nije „zaruzinio“ treba tek – dokazati. Ne sumnjamo u „kvalitetu proizvoda“. Tako se broj sudionika mladog pulskog AMK No Traction udvostručio.

BOGAT DNEVNI I NOĆNI PROGRAM

Trodnevni program predviđa prvo u petak administrativne poslove prijavljivanja, sutradan čak četiri subotnja treninga, a u nedjelju dvije utrke. Bit će i posebnih iznenađenja, kako za vozače tako i gledatelje. Subotnje veče u u parku vozača začinjeno je nastupom grupe “Full Gas“ od 20 sati i ponoćnim programom iznenađenja – Sexy car wash u parku vozača.

Verifikacija vozača i tehnički prijem automobila je u parku vozača u Smrečju u petak od 16 do 19 sati i u subotu od 8 do 11 sati, od 11,15 do 13 sati su slobodni treninzi, a prvi od dva službena kreće u 15 sati. U nedjelju je svečano otvaranje utrke u 10,30 sati, pola sata kasnije kreće prva bodovna vožnja. Druga je na rasporedu u 14 sati, a proglašenje najuspješnijih bit će u Parku vozača oko 17 sati. U subotu i nedjelju tijekom dana za javni promet zatvorena je dionica ceste Gerovo-Tršće.

LISTA PRIJAVA