Brdska utrka "Učka 2012" by AK Opatija motorsport i AK Rijeka

Najbrži u obje vožnje – Siniša Krainc (foto: Miroslav Krpan)

Izvrsne dvije bodovne vožnje na stazi dugoj 3.790 metara međunarodne kultne brdske auto utrke “Učka 2012.” donijele su ukupnu pobjedu višestrukom državnom prvaku i glavnom favoritu utrke Riječaninu Siniši Kraincu, članu auto kluba Šibenik.

Brdska utrka "Učka 2012" by AK Opatija motorsport i AK Rijeka

Ravnopravan suparnik u nekonkurentnom automobilu u cilj ušao drugi – Robert Bradarić

Krainc je za upravljačem izvrsno pripremljenog Ford Escort RS Coswortha klase E1-23 već na službenim treninzima najavio dobre i pobjedničke vožnje. Konstantno je bio u prednosti ispred najvećeg rivala solinskog asa Robera Bradarića koji je nastupio sa Vauxhall Vectrom. I tako je Krainc u prvoj vožnji ostvario najbolje vrijeme dana 1:51,768 minuta prosjekom 122,074 km/sat, dok je Bradarić zaostao 1,235 sekunde. U drugoj vožnji obojica su minimalno bili sporiji, ali je Krainc sa neznatno većom razlikom (1,487 sekunde) u konačnici slavio pobjedu na Učki uz ukupnu
prednost od 2,722 sekunde i upisao svoju treću ovosezonsku pobjedu u državnom prvenstvu u kategoriji I  turističkih automobila i grupi H/E1.

Brdska utrka "Učka 2012" by AK Opatija motorsport i AK Rijeka

Sjajan nastup – Tomislav Muhvić (foto: M. Krpan)

Izvrsnom vožnjom i trećim mjestom generalke pobjedu u grupi N osvojio je još jedan mladi izvrsni automobilist, Tomislav Muhvić iz AK Petar Klepac (Gerovo) za upravljačem Mitsubishi Lanera EVO IX. Njegov zaostatak za pobjednikom bio je 13,066 sekundi, dok je ugodno iznenađenje dana Marino Matijašić, vozač AK Opatija u VW Golfu “jedinici” klase H16. Ostvarivao je ujednačena vremena tijekom cijele utrke neznatno viša od dvije minute po vožnji što ga je dovelo do izvrsnog rezultata – četvrtog mjesta ukupnog poretka. Pobjedu grupe A ostvario je svojevremeno dvostruki državni prvak na brdu Sebastian Čepar (MRC Sport) u Hondi Civic TypeR plasiravši se na sedmo mjesto ukupnog poretka, osvojivši ujedno pobjedu u posebno raspisanom  “Rally kupu Učka”.

Brdska utrka "Učka 2012" by AK Opatija motorsport i AK Rijeka

Uspješan povratak na brdske staze – Dejan Kopajtić (foto: Miroslav Krpan)

Pored generalke izuzetno zanimljivi bili su dvoboji u pojedinim klasama, a izdvajaju se pobjeda povratnika na brdske staze Dejana Kopajtića (Rijeka) u Yugu ispred Maria Jurišića (RI autosport) sa Citroenom AX u klasi H15 sa samo 233 tisućinke prednosti, te pobjeda državnog prvaka grupe A Ivana Pulića (Dubrovnik racing, Citroen C2) u dvoboju sa Manuelom Kodeljom (Buzet autosport, Peugeot 106 S16) u klasi A7.

Brdska utrka "Učka 2012" by AK Opatija motorsport i AK Rijeka

Nastupilo 69 natjecatelja (foto: Miroslav Krpan)

Na Učki 2012 u izvrsnoj organizaciji dva auto kluba “Rijeka” i “Opatija Motorsport” nastupilo je 69 automobilista iz Hrvatske i Slovenije, od kojih šest nije završilo utrku dijelom zbog tehničkih kvarova, ali i dva lakša izlijetanja bez posljedica po vozače. U ekipnoj konkurenciji Prvenstva Hrvatske pobjednički sa Učke odlaze vozači državnih prvaka AK Dubrovnik racing, koji su među 27 ekipa bili uspješniji od AK “M.R.C. Sport” Rijeka i AKK “Petar Klepac”Gerovo koji su zaslužili pobjedničko postolje. Tomislav Muhvić ukupni je pobjednik u konkurenciji prvenstva auto i karting lige Zapad ispred Marina Matijašića i Bojana Tomića (Klek Ogulin), a u ekipnoj su konkurenciji slavili članovi AK “Matulji racing” ( Sigurnjak, Granda i Petretić).

Brdska utrka "Učka 2012" by AK Opatija motorsport i AK Rijeka

Grupno osvježenje nakon utrke (foto:M.Krpan)