Ovaj vikend u susjednoj Sloveniji,nadomak Novog Mesta, održava se tradicionalna međunarodna brdska auto utrka “GHD Petrol Gorjanci 2012.” u organizaciji ljubljanskog Auto športskog društva „SA-I“.Gorjanci su 1969. bili prva brdska utrka na području Slovenije. Samo poslije četiri godine nastupila je pauza zbog nesreće koja se dogodila 1972. godine, da bi početkom 90-tih, po samostalnosti Slovenije, utrka  obnovljena i danas je, uz utrku u Ilirskoj Bistrici koja se boduje za Prvenstvo Europe, najznačajnija manifestacija slovenskog auto sporta na brdskim stazama. Utrka se boduje za FIA brdsko prvenstvo Historic vozila (HHC), FIA Europski pokal (EEC), FIA međunarodni Challenge IHCC, Otvoreno državno prvenstvo Slovenije i Pokal AŠ 2005. Prijavljeno je 66 vozača iz Austrije, Češke, Italije, Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Bugarske i Mađarske.

Mario Jurišić - AK Ri autosport (foto:Marina Miše)

Mario Jurišić – AK Ri autosport (foto:Marina Miše)

Među sudionicima su i tri vozača hrvatskih klubova. U konkurenciji FIA Europskog kupa (pokala) kategorije turističkih automobila klase E1 do 1600 ccm prijavljen je Riječanin Mario Jurišić, član auto kluba „RI autosport“ s automobilom „Citroen AX“.
– Ovo nam je već peti ovogodišnji nastup sa Citroenom AX na brdskim stazama uključujući i utrke izvan sustava Euro kupa. Stoga je dobro što imamo kontinuitet obzirom da auto poboljšavamo iz utrke u utrku, a isto tako i vožnju. Pokušati ću iskoristiti činjenicu da ova utrka spada među slabije od planiranih osam, te da u Euro kupu ovog vikenda ima 17 prijavljenih. Plan i želja je plasman među desetoricom  najboljih, a time i upis prvih ovogodišnjih bodova. Bodove moramo ostvariti na najmanje tri utrke da bi u konačnici sezone ostvarili pravo bodovanja i uvrštenja u listu plasiranih. Ovo natjecanje dobra je prilika tim više što se sezona u Sloveniji tek zahuktava, a mi smo u dobrom natjecateljskom ritmu – kazao je uoči puta Mario Jurišić.

U konkurenciji povijesnih vozila FIA HCC - Zlatko Brozović (AKK Zanatlija)

U konkurenciji povijesnih vozila FIA HCC – Zlatko Brozović (AKK Zanatlija)

Pored Jurišića u Sloveniji će nastupiti i Zagrepčanin Zlatko Brozović (AKK Zanatlija) sa Opel Asconom B20 u konkurenciji povijesnih vozila FIA HCC kategorije 3 klase C2 do 2000 ccm. U konkurenciji FIA  ECC i IHCC kategorije II sportskih vozila u formuli „Reynard“  nastupa i Mađar Laszlo Szasz koji ove sezone brani boje auto kluba „Dubrovnik racing“.

Mađar Laslo Szasz ove sezone brani boje Dubrovnik racinga

Mađar Laslo Szasz ove sezone brani boje Dubrovnik racinga

Utrka se održava na dionici Težka Voda – Veliki Cerovec u duljini 4.300 metara sa prosječnim usponom 6,47 posto. Verifikacija vozača i tehnički prijam vozila je u petak 22. lipnja od 12 do 18 sati, prvi od tri treninga vozi se  u subotu od 11 sati. U nedjelju su na rasporedu  tri bodovne vožnje čiji se rezultat za konačni poredak zbraja. Prva starta starta u 10 sati.