U susjednoj Bosni i Hercegovini od 4. do 6.kolovoza održava se „18. Velika nagrada Cazina 2017.“ međunarodna auto utrka na brdskim stazama. Nastup na stazi „Sedra – Ostrožac“ zvanoj „Krajiška zmija“ dugoj 4.100 metara u organizaciji Auto moto kluba „Extra Sport“ prijavilo je 109 vozača iz šest europskih zemalja. Utrka se boduje za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, CEZ Historic, Prvenstvo Republike Hrvatske za sportska i turistička vozila, PH povijesnih vozila, Šampionat BiH i Prvenstvo Crne Gore.

Pažnju privlači čak 53 prijavljena hrvatska automobilista iz 22 kluba. Nastup u Cazinu šesta je utrka sezone, drugo ovogodišnje gostovanje hrvatskog prvenstva izvan granica, a predstoji i treće gostovanje u Sloveniji (Ilirska Bistrica) početkom rujna.

DOMAGOJ PEREKOVIĆ (AKK Zanatlija) snimio M.Krpan (1)

Automobilističku elitu predvodi trenutno vodeći vozač hrvatskog prvenstva Zagrepčanin Domagoj Pereković, član AKK Zanatlija u svom brzom i robusnom Mitsubishi Lanceru Evo IX. Ove se godine dokazao već s tri pobjede, no njegov „skalp“ zasigurno najviše želi Mađar Istvan Kavecz, član najbrojnije domaće i vodeće ekipe PH Autokluba Dubrovnik, aktualni prvak Hrvatske koji u svom BMW-u E90 ove sezone još nije „okusio“ slast pobjede. Bodovno je izjednačen s drugoplasiranim ukupnog poretka Kategorije I Riječaninom Mariom Jurišićem (AK RI autosport) koji se i ovog puta uzda u svoju Opel Vectru STW 2.0. Još jedan prošlogodišnji prvak Grupe E1 Delničanin Bojan Juranić (AKK Petar Klepac) znatno je s Renaultom Clio Sport 2.0 zaostao isključivo zbog odustajanja na Malački, pa je cazinski nastup prilika dokazivanja.

MARIO JURIŠIĆ (AK RI autosport) snimio M.Krpan

Među formulama puno se očekuje od Mađara Laszla Szasa koji brani boje AK Dubrovnik racing“, aktualnog državnog prvaka Kategorije II PH i vodećeg u prvenstvu koji je u posljednjih pet godina cazinskog grand prixa upisao čak četiri pobjede. Ujedno je i rekorder staze koju od milja zovu „Krajiška zmija“ u vremenu 2:10,169 minuta ostvarenog još u lipnju 2013.godine.

U grupama hrvatskog prvenstva među prvoplasiranim dvojcem svake grupe minimalne su razlike u bodovima, tako u grupi N Điva Franića (AK Dubrovnik racing) i Sašu Radolu (AMK No Traction Pula) dijeli samo pola boda, Splićanin Ante Alduk (AK Dubrovnik racing) i Zagrepčanin Duško Banjeglav (AK Delta Timing Zagreb) su izjednačeni u grupi A, dok Denis Nišević (AKK Velika Gorica) u grupi E1 ima četiri boda prednosti ispred Maria Jurišića (AK RI autosport).

Uz favorita jedne od grupa PH Sašu Radolu u istoj će klasi nastupiti i njegov otac Ellio, legendarni „istarski Fangio“ koji se vratio utrkama ovog ljeta, obojica članovi pulskog AK „No Traction“. Uz njih nekad brojni vozači Istre „spali“ su na još samo dva imena: Igora Janka iz pazinskog Istra racing teama i Eđidia Benčića iz AK Buzet.

Nakon subotnjih treninga što počinju u 13 sati, borbe za bodove odvijati će se u nedjelju 6.kolovoza u dvije vožnje. Prva je na rasporedu u 11 sati. Svečana dodjela priznanja bit će oko 17 sati na prostoru starta.