Domaćin posljednje i odlučujuće utrke Prvenstva Republike Hrvatske na brdskim stazama i ove je godine Dubrovnik. U organizaciji Autokluba „Dubrovnik racing“, pokroviteljstvo Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvansku županiju, te zlatnog sponzora INA d.d., vozi seMeđunarodna utrka „Nagrada Dubrovnik 2017. – Memorijal Željko Đuratović“, a uz hrvatsko u Kategoriji I i povijsnih vozila, boduje se i državno prvenstvo Crne Gore, te Regije Jug HAKS-a,

Prijavljeno je 80 vozača, od čega je 34 iz Crne Gore, dok su domaći iz 18 hrvatskih klubova. Vrijedi istaknuti da je među 43 hrvatska vozača tek sedam iz klubova koji nisu u sustavu Regije Jug (Dalmacija). Ovogodišnja utrka vozi se na stazi „Komolac-Brgat“ ukupne duljine 3.260 metara uz prosječni nagib 5,56 posto.

MARIO JURIŠIĆ (AK RI autosport) snimio M.Krpan

Ovogodišnje Državno prvenstvo bodovno se dijeli na dva dijela, 5+4, od čega se u svakom dijelu najslabiji rezultat odbija. Upravo će matematika u mnogim klasama i konkurencijama odlučivati konačne rezultate. No, ono što je sigurno državni prvak Kategorije I već je osigurao naslov –Zagrepčanin Domagoj Pereković (AKK Zanatlija) u Mitsubishi Lanceru evo IX. Tijekom sezone pobijedio je na četiri utrke (Sljeme, Kotor, Čabar i Ilirska Bistrica), ali je i na dvije zbog tehničkih problema ostao bez bodova. Prijavio je nastup u Dubrovniku gdje će zasigurno proslaviti prvi naslov ukupnog pobjednika brdskog PH, dok će za preostala dva mjesta postolja borbu za svaki bod voditi trojica vozača koji imaju izglede za jedno od dva preostala mjesta. To su Mađar Istvan Kavecz (AK Dubrovnik) koji će u „BMW-u E90 V8 3.5“, mladi Delničan Bojan Juranić (AKK Petar Klepac) u „Renaultu Clui 2.0 Sport“, te iskusni Riječanin Mario Jurišić (AK RI autosport) za volanom „Opel Vectre STW 2.0“. U grupi N Puljanin Saša Radola (AMK No Traction) s osiguranim naslovom nije niti prijavio dolazak u Dubrovnik, ali će zato biti zanimljiva borba za drugo i treće mjesto. Prvak grupe A već je Ante Alduk i branit će boje svog ove sezone Autokluba Dubrovnik racing, a Zagrepčani Banjeglav i Gorup propuštaju posljednji ogled. U grupi E1 je „gusto“. Denis Nišević, Juranić, Pereković , Kavecz i Jurišić na stazi će pokušati riješiti matematički rebus bodova među trenutno šestoricom vodećih. Jedan od njih bit će prvak Grupe E1. Domaćini Autoklub Dubrovnik racing prijavio je kompletnu ekipu od 13 vozača, a već je još jednom u nizu novi ekipni prvak Hrvatske.

Dvodnevni dubrovački oktanski program počinje u subotu 7.listopada verifikacijom vozača i tehničkim prijemom vozila od 8 do 10,30, a nastavlja se treninzima od 12,30. Dvije bodovne utrke voze se u nedjelju s početkom u 12 sati. Svečana dodjela priznanja najuspješnijima predviđena je u 18,30 sati.