Međunarodnom utrkom „24. Nagrada Stubičkih Toplica 2017.“ otvara se domaća brdska automobilistička sezona. Zagrebački Autoklub „Ina Delta“ uz pomoć suorganizatora Općinu Stubičke Toplice, te pod počasnim pokroviteljstvom Željka Kolara,krapinsko-zagorskog župana pripremio je sa zagorske strane Sljemena legendarnu stazu „Zagorje“ od Pila do pola dionice prema Hunjki u duljini 5.510 metara. Uz bodovanje Prvenstva Republike Hrvatske za moderna vozila Kategorija I (turistička vozila), PH povijesnih vozila i Prvenstvo Sjeverne lige HAKS-a rezultati boduju i za Državno prvenstvo republike Slovenije, te Pokalno prvenstvo AŠ 2005, a utrka je kandidat za prestižni međunarodni FIA IHCC .

Prijavljeno je 95 vozača i vozačica, među kojima 74 „domaća“ iz 26 klubova, dok će uz iznanađujuće mali broj svega 19 vozača Slovenije nastupiti još dva iz BiH.

BOJAN JURANIĆ (AKK Petar Klepac) snimio M.Krpan

Krajnje zanimljiv ogled bit će među trojicom vrhunskih asova – državnog prvaka i prošlogodišnjeg pobjednika Sljemena Mađara Istvana Kavecza koji u BMW E90 nastupa za AK Dubrovnik racing, zagrebačkog vozača mlađe generacije Domagoja Perekovića (AKK Zanatlija) u Mitsubishi Lanceru Evo IX, koji je dominirao drugom polovicom prošlogodišnje državnog prvenstva, te gosta, višestrukog slovenskog prvaka Milana Bubniča u vež legendarnoj Lancia Delta HF Integrale. No, u borbu za sam vrh i postolje zasigurno će se uključiti svojevremeno europski brdski prvak Tomislav Muhvić (AKK Petar Klepac Gerovo) u prerađenom Mitsubishi Lanceru Evo IX E1-23, te višestruki prvak Hrvatske Solinjanin Robert Bradarić u „novom“ Audiju A4 Quattro. Za geleralku će, ukoliko to vremenske prilike dozvole konkurirati i pet formula – državni prvak Mađar Laszlo Szasz (F3000) kojem se u klupskim bojama AK Dubrovnik racinga pridružuje Bianca Steiner (F2000), na staze se vraća Branimir Radić (AK Učka Sport) formulom VW FVW 219, a u istom društvu nastavlja Petar Dajak (Formula Gloria C8F) u novom „dresu“ AK Solin. Iz Slovenije stiže jedan od najdugovječnijih formulaša Vladimir Stankovič (Gibson RME04).

Nekolicina vozača s područja Istre,Kvarnera i Gorskog kotara izaziva pozornost ljubitelja brdskih utrka. Uz spomenutog Tomislava Muhvića tu je svakako viceprvak Hrvatske Delničanin Bojan Juranić (AKK Petar Klepac) koji u Renaultu Clio Sport 2.0 brani naslov prvaka Grupe E1 uz prethodnika u istoj grupi Riječanina Maria Jurišića (AK RI autosport) za upravljačem Opel Vectra STW 2.0. U istoj im se klasi s novopripremljenim automobilom Fiat Punto 2.0 priključuje nekadašnji „vladar“ slaloma Lupoglavac Nino Andrejević (AK Opatija). Svoje kvalitete u grupi E1 i klasi 15 želi potvrditi mladi Edi Kuharić (AK Opatija Motorsport) uz kojeg se u identičnom automobilu Zastava Yugo 1.6 na staze vraća svestrani riječki as Dejan Kopajtić (AK Rijeka). Za postolja grupe N i klase 3 je spreman mladi Puljanin Saša Radola u Hondi Civic TypeR sada u klupskom dresu mladog pulskog AMK No Traction. Posebna su priča vozači PH povijesnih vozila. Elita se okupila u AK Opatija Leo Černi (Fiat 128 SC), Dorijan Kljun (Fiat Ritmo 1.3) i Bojan Hlača (Zastava Yugo 55), a priključio im se veteran i višestruki državni prvak Mladen Sigurnjak (VW Golf).

MLADEN SIGURNJAK (AK Opatija) foto M.Krpan

Teško je nabrajiti brojne druge rivalitete u nižim klasama, ali samo otvaranje sezone najavljuje zanimljiv sraz iskustva i mladosti uz podosta novih ili obnovljenih automobila. U klupskoj konkurenciji dominiraju višestruki prvaci Autokluba Dubrovnik, ali uz standardnog rivala AKK Petar Klepac“ svoje su redove ojačali SAK Split, AK Solin i domaćin utrke AK Ina Delta.

Sljemenska utrka utrka je memorijala. Za rekord staze, kojeg od 2015.godine drži Riječanin Siniša Krainc sa Ford Escort RS Cosworthom u vremenu 2:54,946 minuta vozači će se boriti u okviru „Memorijala Slobodan Pavlović“ što se odvija osmi put u znak sjećanja na svojevremenog utemeljitelja i direktora utrke koji više nije među nama. Za ukupni poredak utrke svojevrsni „grand prix“ dodijelit će se priznanja „Memorijal Vladimir Bosnar“ u znak sjećanja na dugogodišnjeg načelnika Općine Stubičke Toplice koji je nedavno preminuo, dok Memorijal što se vozi u znak sjećanja na istaknutg automobilistu Miroslava Robića okuplja iz godine u godinu sve više poklonika. Uoči starta druge bodovne utrke u nedjelju u 13 sati održat će se „5.Robićev oldtimer memorijal“ kao ispit točnosti.

Edi KUHARIĆ (AK Opatija Motorsport) snimio M.Krpan

Verifikacija i tehnički prijem vozila održava se već u petak, dok subornji teče od 8 do 9 kao dodatni prijem. Od 10 sati zakazan je dvosatni slobodni trening. Prvi od dva službena treninga kreće u 13 sati. Dvije bodovne utrke voze se u nedjelju 7.svibnja. Prva starta u 10 sati, svečano otvaranje je u 12,45 sati, a druga odlučujuća utrka je u 14 sati, dok se podjela nagrada predviđa oko 17 sati sati u Parku vozača Pila. U subotu i nedjelju tijekom dana od 8 do 19 sati za javni promet bit će zatvorena dionica županijske cesta 2019 Stubičke Toplice-Pila-Sljeme. Obilazni pravac je Strmec Stubički-Kraljev vrh-Zagreb-Sljeme.

LISTA PRIJAVA