Sezona automobilističkih utrka na brdskim stazama nastavlja se ovog vikenda u zaleđu Kaštela, na stazi „Malačka“, i ove godine dugoj 4.100 metara, u organizaciji Splitskog autokluba.

Međunarodna utrka jubilarna „20.Nagrada Malačke – Sv. Dujam 2017.“ ove se godine boduje u šest različitih konkurencija, od FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone, Prvenstva Republike Hrvatske za vozila turističke,sportske i povijesne kategorije, Šampionate Crne Gore i Bosne i Hercegovine,te Prvenstvo Regije Jug HAKS-a (Dalmacija). Prijavljeno je čak 122 vozača iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Poljske. Domaćih je 81 iz 26 klubova.

Domagoj Pereković, AKK Zanatlija (snimio M.Krpan)

Lidersku poziciju s dvije dosadašnje pobjede sezone (Stubičke Toplice i Kotor) i drugim mjestom u Skradinu u ukupnom poretku Kategorije I PH drži Zagrepčanin Domagoj Pereković (AKK Zanatlija) koji se za osam bodova odvojio od Istvana Kavecza (AK Dubrovnik racing) koji ove sezone još nije okusio slast pobjedničkog pjenušca. Treće mjesto drži mladi Delničan Bojan Juranić (AKK Petar Klepac), dok samo bod za njim zaostaju Solinjanin Robert Bradarić (AK Solin) i Riječanin Mario Jurišić (AK RI autosport). Očekuje se novi sraz za dominaciju između Juranića i Jurišića, a krajnje je zanimljiv i ogled Saše Radole (AMK No Traction Pula) i Filipa Magdića (Splitski autoklub) kako u klasi N3, tako i grupi N, koju trenutno predvodi iskusni Đivo Franić (AK Dubrovnik racing). Grupu A predvodi Sven Gorup (AKK Zanatlija) ispred Marija Barovića (AK Župa Dubrovačka) i prošlogodišnjeg državnog prvaka Duška Banjeglava (AK Delta Timing). Na novu ekipnu pobjedu opravdano s najvećim brojem sudionika, čak 14 juriša najtrofejniji hrvatski klub „Dubrovnik racing“. Nastupa čak sedam formula i prototipova što će biti posebno zanimljivo, a favorit je svakako višestruki hrvatski prvak Mađar Laszlo Szasz, član AK Dubrovnik racing.

Nakon subotnjih treninga što se odvijaju u dva dijela – slobodni od 12,15 sati i dva službena od 15,30 sati, u nedjelju 11.lipnja u 11 sati je svečano otvaranje utrke, a prva bodovna vožnja starta u 12 sati. Druga je oko 14,30 sati. Proglašenje najuspješnijih i podjela zasluženih pehara očekuje se oko 17,00 sati.