Četvrto ovogodišnje natjecanje Prvenstva Hrvatske u autoslalomu održano je prošle nedjelje u organizaciji SAK Moslavine uz pomoć tehničkih izvoditelja AK Ina Delta. Natjecanje je održano u samom centru Novske, izvrsno organizirano i medijski popraćeno (još jednom za primjer ostalim organizatorima) uz mnogobrojnu publiku koja je vozače bodrila duž cijele staze. Trkalište je postavljeno na iznimno skliskom gradskom asfaltu u kombinaciji s tehnički vrlo zahtjevnom stazom te je za vozače predstavljalo pravi izazov. Pregled staze stvorio je nelagodu jednom od glavnih konkurenata za pobjedu u ukupnom poretku Hrvoju Beliniću – Prošle godine kada sam krenuo voziti ovaj automobil bio sam svjestan da imam problem na jako zatvorenim stazama. Vrbovečka Dubrava me na to podsjetila a na ovoj stazi je problem bio još izraženiji. Nemam u planu prepravljati auto za ovu disciplinu tako da je za mene ovo zadnji autoslalom s ovakvom konfiguracijom staze. Sama lokacija je izvanredna s velikim potencijalom za napraviti atraktivniju stazu za vozače i gledatelje koji su se pojavili u velikom broju. Stvarno je poseban osjećaj voziti u gradu punom gledatelja koji su između vožnji dolazili u park vozača, slikali se s vozačima, čestitali..

Peti u ukupnom poretku unatoč problemima – Hrvoje Belinić (AK Pula-Rovinj)/foto:H.Petrović


Od prijavljenih 42 natjecatelja, isto toliko ih je prošlo verifikaciju te završilo u rezultatima, što je za natjecanje ove discipline koje se po prvi puta održava u novoj sredini možda malo mršava brojka ali postoje naznake da bi u idućim sezonama trebala rasti. Prenosimo i riječ organizatora koju nam je i ovoga puta dao sam direktor natjecanja Vladimir Skočić –
U organizaciju ovog natjecanja ušli smo s velikom zadrškom i strahom, budući da je riječ o novom okruženju i stazi te samim time nismo mogli znati što nas očekuje. Odabrali smo tim ljudi s kojima smo stvorili sve ono što ste mogli vidjeti u nedjelju u Novskoj i nadali se najboljem. Budući da se dojmovi još uvijek nisu slegli, teško je u par rečenica sažeti ono što osjećamo..umorni smo, zahvalni, ponosni i sretni. Ovim putem zahvaljujemo svima koji su nam pomogli dodati Novsku na automobilističku kartu Hrvatske a istaknuti moramo vatrogasce Grada Novske i okolnih DVD-a, Grad Novsku, Turističku zajednicu grada Novske, tvrtku Novokom d.o.o., AK INA Delta.. Prema izjavama vozača po završetku natjecanja zadovoljni su i oni, a o publici nemamo dovoljno riječi. Neopisivi su izrazi sreće i zadovoljstva na dječjim licima dok promatraju trkaće automobile na stazi i u boksu. U pripremi smo posebno ponosni na kampanju na društvenim mrežama koja je pridonijela promociji autosporta kao i samog natjecanja. Promocija još uvijek traje i u tijeku je glasovanje za najbolju fotografiju natječaja „Žene u autosportu“ kojom želimo skrenuti pažnju na žene u ovom sportu. Posebno nam je drago što smo na svojem natjecanju mogli ugostiti Kristinu Horžić te joj omogućiti da se i sama okuša u vožnji među čunjevima, unatoč preprekama s kojima se svakodnevno susreće. Broj od 42 natjecatelja i tri promo vozača iz susjedne BIH kojima ovim putem zahvaljujemo na gostovanju nije bio izvrstan ali sasvim dovoljan da nam ukaže na nedostatke koje ćemo svakako riješiti do idućeg natjecanja. Priprema natjecanja „Novska Race 2020.“ je krenula već u ponedjeljak nakon natjecanja i veselimo se ponovnom susretu..

Organizacijski par – Vladimir i Nevena Skočić

S postignutim ukupnim vremenom od 2:28.855 minuta što je zbroj dviju boljih od tri vožnje, slavio je Domagoj Belinić (AK Pula-Rovinj) u Renaultu 5gtt ostavivši iza leđa ovoga puta klupskog kolegu Nenada Damariju u Autobianchiju A112– Jako sam zadovoljan rezultatom do kojega nije bilo nimalo lako doci.Na prvom i drugom treningu sam bio malo brzi od Nenada sto mi je potvrdilo da bi moglo bit zanimljivo,cak i na stazi koja mi bas i nije sjela.Sto se tiče staze nemam komentara jer niti je bio užitak voziti niti smatram da je zanimljivo za gledati.Šteta je ta sto je lokacija i vrsta asfalta(jako sklisko) mogla ponuditi puno vise.Nadam se da će dogodine staza biti bolje postavljena jer to Novska i brojni gledatelji koji su se okupili to zaslužuju.

UKUPNI POREDAK: slijeva:Damarija, D.Belinić, Sruk

Drugo mjesto ukupnog poretka zauzeo je Nenad Damarija (AK Pula-Rovinj) u Autobianchiju A112 1.4 sa svega 0.629 zaostatka dok se za treće mjesto izborio Goran Sruk u Renault Cliu 2.0 RS s
vremenom 2:33.611. Nenad Damarija – Imali smo prilično naporan prvi dio sezone a utrka u Novskoj je došla kao posljednja u nizu tako da smo već bili prilično umorni. Skliska, uska i tehnička staza pogoduje našem automobilu i načinu vožnje koji nam je moram priznati sve sličniji tako da smo i Iva i ja radili odlična vremena. Čestitke Domziju koji je ovaj put bio brži i veselim se borbama s klupskim kolegama za vrh u završnici sezone slaloma.

Sa osam bodova prednosti na ljetnu stanku – Nenad Damarija/foto:H.Petrović


Nakon problema ipak sa osmjehom u treću vožnju – Zlazko Barbić

U grupi I serijskih automobila bez iznenađenja i ovaj put je slavio Marko Bojler Mirosavljević (AK Pula-Rovinj)Renault Clio RS ispred Daria Mučnjaka (SAK Samobor) Citroen AX i Matije Žiljaka (AK Zagorje)Renault Clio RS.

Prvo mjesto grupe II sprint automobila osvojio je Domagoj Belinić, koji se s novih dvanaest bodova približio trenutno vodećem u prvenstvu Nenadu Damariji na 10 bodova. Drugo mjesto iz Novske je odnio Damarija dok je treći bio Goran Sruk.

Brzi popravak automobila Zlatka Barbića (AK Ina Delta) za nastavak borbe na stazi/foto:H.Petrović

Na natjecanju je od 42 natjecatelja nastupilo četiri vozačice i sedam juniora.

Druga u konkurenciji vozačica – Mirela Stern (AK Dugo Selo)/Foto:H.Petrović


Prva stepenica pobjedničkog postolja u ukupnom poretku vozačica o pripala je i ovoga puta Ivi Damariji (AK Pula-Rovinj) Autobianchi A112 1,4. Do drugog se mjesta dovezla Mirela Stern Muc (AK Dugo Selo) u Citroenu Saxo dok je treća bila Ivana Robić (AK INA Delta) u Fiatu Seicento.

Vozačice ukupno: slijeva:Stern, Damarija,Robić


Najbrži junior bio je Tin Beraković (AKK Sveta Nedelja) u Toyoti Yaris ispred Ariana Suše (AKK Zanatlija) Peugeot 106 na drugom i Mateja Ravlića (AK dugo Selo) Zastava Yugo 55 na trećem mjestu.

Prva pobjeda u konkurenciji juniora – Tin Beraković/foto:H.Petrović

Tin Beraković – Prvi autoslalom u Novskoj mi se poprilično dopao. Osim vrlo dobrog rezultata koji zasigurno ima velik udio u pozitivnom dojmu nakon utrke, svidjela mi se koncepcija staze na kakvoj još nisam vozio. Upravo tim novim izazovima i skupljanju vozačkog iskustva se najviše veselim! Ove godine osim autoslaloma i kronometra u kojima sam nastupao prošle sezone odlučio sam voziti i disciplinu Formula Driver. Cilj mi je odvoziti što više utrka tijekom sezone te skupiti znanja i trkaćih kilometara za, nadam se, iduće godine nastupanje i u “jačim” disciplinama, odnosno brdu i rally-u.

U ukupnom poretku klubova slavili su treći put u nizu vozači AK Pula Rovinj ispred SAK Samobor. Treće mjesto pripalo je AK INA Delta.

natjecanje pod budnim okom..


Atraktivnu Škodu nije bilo lako provlačiti kroz šumu čunjeva – Željko Kokotec (AK Ina Delta)/foto:H.Petrović


Tomislav Tarabić (AKK Zanatlija)/foto:H.Petrović