Prošlu subotu je u organizaciji SAK Komotin iz Jajca održana prva međunarodna utrka autoslaloma koja se bodovala za prvenstvo triju država – Prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Bosne i Hercegovine te Šampionat Republike Srpske.

Jedino ovogodišnje natjecanje Hrvatskog nacionalnog prvenstva u autoslalomu koje je održano izvan granica Lijepe Naše bilo je ujedno i prvo od pet ove godine predviđenih kalendarom. Posebnost mjesta na kojem se održalo svakako je u predivnom ambijentu Parka prirode Plivska Jezera po kojem je natjecanje i nazvano “Autoslalom Plivska jezera 2018.” Staza dužine 1.200 metara nalazi se tik uz Malo Plivsko jezero te su vozači u parku vozača i na cilju imali priliku uživati u doista prekrasnom pogledu. Prognozom predviđena kišna razdoblja ipak su u subotu zaobišla Jajce na veselje organizatora i vozača. Na listi prijava bilo je 110 imena, dok je verifikaciju obavilo 90 natjecatelja što je za ovu disciplinu respektabilna brojka u sve tri države.

Kako su zadovoljni odazivom i samim natjecanjem rekao nam je predstavnik kluba organizatora Ivica Malić – Organizacija natjecanja je velika obaveza – posao je to koji oduzima dosta vremena i živaca, ali ako je rezultat zadovoljstvo sudionika i gledatelja onda smo sam sretan što mogu reći da smo taj posao dobro obavili. Iznimno sam zadovoljan velikim odazivom dugogodišnjih prijatelja iz automobilističkih voda i drago mi je da smo imali priliku ugostiti ih. Tehnički dio natjecanja također je izveden na vrlo dobrom nivou. Devedeset automobila je po četiri puta prošlo stazom što znači da smo imali tristo šezdeset startova od čega tek nekoliko lakših izlijetanja bez posljedica po vozače,  a vozila su nastavila natjecanje. Na naše pitanje možemo li se ovom natjecanju nadati i dogodine dr.Malić odgovara – Postavili smo dobre temelje, možda se dogodine izgradi i nešto više..no to je za godinu dana..tko zna?

Jutarnji trening dao je naslutiti da će dominaciju Marija Barovića (AK Župa Dubrovačka, Zastava 750) teško netko ugroziti, kao i vjerojatnost da će na sva tri nivoa pobjedničkog postolja stati vozači iz Hrvatske. Jedini pravi kandidat za “napad” na Barovića bio je Vjekoslav Čičko (SAK Samobor, Fiat 500) ali raspoloženi Maro je se tri najbolja vremena u tri vožnje ostavio konkurenciji tek borbu za preostale dvije pozicije pobjedničkog postolja. Na kraju je sa dvije bolje vožnje drugu poziciju zadržao Vjeko Čičko dok je se na treću popeo Nenad Damarija (AK Pula-Rovinj, Autobianchi A112) koji je nakon kvara u prvoj vožnji preostala dva starta „odradio“ bez kvačila te time izgubio priliku borbe za eventualni bolji plasman.

Planirao sam odlazak u Jajce dok još nije bilo ni upisano u kalendar PH, kasnije je ispalo da nastup može donijeti i bodove što je učvrstilo moju odluku. Staza je dosta zahtjevna što je meni i mojem automobilu odgovaralo, te sam uz ne baš previše nade i pripreme ipak osvojio prvo mjesto. Drago mi je što su uz mene za AK Župa Dubrovačka nastupila još dva vrlo dobra vozača te smo u kombinaciji Župi donijeli drugo mjesto poretka klubova na što sam iznimno ponosan – rekao je pobjednik natjecanja Marijo Barović.

Pobjedničko postolje ukupnog poretka Prvenstva Hrvatske

Jako dobar plasman među prvih deset natjecatelja ostvarili su od naših vozača još Igor Bogović (Sak Samobor, Peugeot 106) na četvrtom, Vedran Delimar (AK Dubrava, VW Polo)na šestom, Dario Mučnjak(SAK Samobor, Citroen AX) na sedmom te Saša Milavić(AK Split Motosport, Fiat Cinquecento) na desetom mjestu.

Vedran Delimar – Prvim prolaskom po stazi sam se već odlično snašao i zauzeo četvrtu poziciju ukupnog poretka. Odmah sam vidio da bi mogao super završiti sve..U prvoj vožnji ostvario sam još bolje vrijeme ali me srušen čunj bacio na šesto mjesto kaj je i dalje fantastičan rezultat. Moja druga vožnja bila je još brža i čista i donijela mi opet četvrto mjesto, dok mi je u trećoj zapeka noga između gasa i kočnice tako da je ta vožnja otpala.Sve u svemu odlično i prezadovoljan sam šestim mjestom ukupnog poretka za PH.

U serijskoj grupi Prvenstva Hrvatske slavio je Dario Mučnjak (SAK Samobor, Citroen AX) ispred Marka Cavora(AKK Zanatlija, Peugeot 306) na drugom i Ivana Dropučića (AK Dubrava, Peugeot 206) na trećem mjestu.

Pobjedu grupe sprint našeg Nacionalnog Prvenstva u Jajcu je upisao Nenad Damarija nadmašivši Igora Bogovića(SAK Samobor, Peugeot 106) i Saše Milavića (AK Split Motosport, Fiat Cinquecento).

U konkurenciji vozačica nastupilo je pet predstavnica Hrvatske a slavila je Iva Damarija (AK Pula-Rovinj, Autobianchi A112) ispred Mirele Stern (AK Dugo Selo, Fiat Cinquecento) i Ane Čižmek (AK Dugo Selo, Toyota Starlet)

Vozačice

Najbrži junior bio je Antonio Hernaut, drugi Dario Merlić (AKK Zanatlija, Fiat Cinquecento) a treći Toni Bebić (AMK Racing Klub, Zastava Yugo)

Prvo mjesto u konkurenciji klubova očekivano je pripalo strateški raspoređenim vozačima SAK Samobora, drugo je osvojila ove godine sve brojnija i u svim disciplinama konkurentnija AK Župa Dubrovačka a treće AKK Zanatlija.

 

Slijedeća stanica slalomašima je popularna Dubrava za malo manje od dva tjedna..

Pozdrav prisutnima je prije proglašenja uputio gradonačelnik Jajca