Braća Belinić dominirala su posljednjim natjecanjem održanim u Španskom prošlu nedjelju. Brzi i precizni kada je bilo najpotrebnije, osigurali su naslove prvaka u pojedinačnim konkurencijama i dali velik doprinos u prvi ekipni naslov svojeg kluba u ovoj disciplini.

Prvak Hrvatske u UKUPNOM REDOSLIJEDU - Hrvoje Belinić /AK Pula-Rovinj/foto:Mia Žudić

Prvak Hrvatske u UKUPNOM REDOSLIJEDU – Hrvoje Belinić /AK Pula-Rovinj/foto:Mia Žudić

Posljednje natjecanje Prvenstva Hrvatske u disciplini A09 – autoslalom održano je prethodnog vikenda u Zagrebu na stazi kartodroma „Špansko“. Utrka koju je pod nazivom „14. Nagrada Grada Zagreba – 4. Memorijal Mire Nikolić“ organizirala uigrana ekipa AK Ina Delta iz Zagreba okupila je osamdeset natjecatelja iz svih krajeva Hrvatske. Klub organizator i ove je godine uz odličnu organizaciju samog natjecanja, obavio i hvale vrijedan posao kroz humanitarni rad nastavivši s donacijama za kćerkicu naših kolega Ninu Vidmar  – osigurana su sredstva za potrebe podmirenja troškova nabave aparata za kisik, te akcijama pomoći mještanima Gunje donacijom prikupljenih knjiga i sportskih rekvizita. Manifestaciju je i ovoga puta svojim prisustvom uveličao zagrebački Gradonačelnik koji je otvorio službeni dio natjecanja.

Anja Gorup (AKK Zanatlija)/Foto Mia Žudić

Anja Gorup (AKK Zanatlija)/Foto Mia Žudić

Budući da je upravo natjecanjem na ovoj stazi u travnju otvorena sezona autoslaloma, utrka na istom mjestu bila je idealna i za zatvaranje iste.

Bodovno vrlo izjednačena sezona značila je puno uzbuđenja prilikom raspleta na njenom kraju. Uz dobro pripremljene automobile, najhladnije glave i najbrže vožnje u Španskom su pokazala braća Belinić – Zagrepčani koji od početka automobilističke karijere nastupaju za Pulski AK Pula-Rovinj. Svojom karakterističnom točnom i brzom vožnjom, Domagoj Belinić u Renaultu 5GTT nije dozvolio konkurenciji da ga ugrozi od treninga do posljednje vožnje. Najbržim vremenima u sva 4 „laufa“ bez jednog srušenog čunja, zasluženo je slavio u ukupnom poretku ispred starijeg brata koji se popeo na drugu stepenicu pobjedničkog postolja. – Staza kao takva mi je puno zanimljivija u ovoj dužoj varijanti kada se vozi krug više jer je brža i dinamičnija. Konkurencija je bila opaka i prijetilo mi je da u finišu sezone izgubim prvo mjesto u poretku klase 7. Isto tako znao sam da dobrim plasmanom mogu pomoći i bratu u osvajanju ukupnog poretka kao i klubu za naslov prvaka, pa sam odlučio da idem najjače što mogu i što bude – bude. Ispalo je super,jako sam zadovoljan – rekao je nakon utrke Domagoj.

Nedostižan u Španskom - Domagoj Belinić (AK Pula-Rovinj) /foto:Mia Žudić

Nedostižan u Španskom – Domagoj Belinić (AK Pula-Rovinj) /foto:Mia Žudić

Stariji od dvojca Belinić – Hrvoje, imao je nešto veći ulog „u igri“ na posljednjem natjecanju. Unatoč velikom pritisku i jakoj konkurenciji, Hrvoje je odlično odradio sve tri bodovne vožnje te zasluženo osvojio drugi uzastopni naslov Prvaka Hrvatske u ukupnom redoslijedu autoslalom te treći uzastopni u poretku grupe sprint i klase 6. Zamolili smo Hrvoja da s nama podjeli kako je podnio pritisak te prve dojmove o samom natjecanju i kratki osvrt na sezonu – Ova sezona je bila neizvjesna do zadnje vožnje u zadnjoj utrci. O zadnjoj vožnji je ovisio naslov prvaka Hrvatske za klasu, grupu i ukupni poredak. Nisam osjećao preveliki pritisak jer smatram da sam i do tada napravio više no što sam očekivao obzirom na konkurenciju i njihove automobile. Žao mi je što utrka u Španskom odlazi u povijest jer sam tamo na kraju krajeva osvojio Prvenstvo Hrvatske dvije godine za redom. Ponosan sam na svoje kolege Ivu, Nenu, Marka (Bojlera) a posebno na svog brata Domagoja koji je ove sezone uzeo dvije pobjede u ukupnom poretku! Zahvaljujem se svom klubu AK Pula-Rovinj kojem smo donijeli prvo mjesto u poretku klubova. A najviše moram zahvaliti svojoj Lani kojoj sam prodao priču na početku sezone da neće ni znati da imam utrke. Ipak je skužila..:)

Najbrži junior - Antonio Hernaut (AKK Zanatlija)/foto:Mia Žudić

Najbrži junior – Antonio Hernaut (AKK Zanatlija)/foto:Mia Žudić

Treći je u ukupnom poretku nedjeljnog natjecanja završio Vjekoslav Čičko u Fiatu 500 Suzuki 1.0 koji je ovu sezonu vozio kao jedan od posuđenih vozača za SAK Samobor. Glavni pretendent na „tron“ ove sezone Goran Laušin (Renault Clio RS, SAK Samobor) završio je natjecanje kao četvrtoplasiran u „generalci“ te je na kraju sezone 2016. Viceprvak ukupnog redoslijeda, treći u grupi sprint ( u „fotofinišu” ga je prošao i Nenad Damarija) te drugi u klasi 6.

5. u ukupnom poretku u Španskom-Maro Barović (AK Župa Dubrovačka)/foto:Mia Žudić

5. u ukupnom poretku u Španskom-Maro Barović (AK Župa Dubrovačka)/foto:Mia Žudić

Jedni od favorita posljednjeg natjecanja, a i najveća prijetnja Domagoju Beliniću u napadu na poredak klase sport,  svakako su bili Mladen Đajić i Marijo Barović (oba AKK Župa Dubrovačka), koji su nakon prodaje Đajićevog “Fićeka” nastavili sezonu sa Barovićevim. Uz tehničke probleme i odustajanje u prvoj vožnji te greške u drugoj Đajić je na ovom natjecanju ispao iz kombinacije za vrh, dok se Barović plasirao na peto mjesto ukupnog poretka.

Prvak klase 5 - Natanael Petrov (AKK RTZ)/ foto:Marko Šivak

Prvak klase 5 – Natanael Petrov (AKK RTZ)/ foto:Marko Šivak

U ukupnom poretku klubova slavili su AK Pula-Rovinj koji su sa svojih pet vozača novi ekipni prvaci. Na drugo mjesto plasirali su se pobjednici prethodnih dviju sezona SAK Samobor, ojačani za troje posuđenih vozača, dok je treća (kako na natjecanju tako i u prvenstvu) bila vozačima mnogobrojna i kvalitetna ekipa AKK Zanatlija.

 

Prvak klase 3 i serijske grupa - Marko Mirosavljević Bojler (AK Pula-Rovinj)/foto:Mia Žudić

Prvak klase 3 i serijske grupe – Marko Mirosavljević Bojler (AK Pula-Rovinj)/foto:Mia Žudić

U grupi I (serijski automobili) slavio je stari – novi Državni Prvak Marko Mirosavljević (Renault Clio RS) ispred odličnog i raspoloženog Denisa Šrolera (Seat Leon FR 2.0, AKK SB Auto Sport)  na drugom i Daria Mučnjaka (Citroen AX Gti 1.4, SAK Samobor) na trećem mjestu.

Grupa II sprint automobila pripala je Hrvoju Beliniću koji je za nešto manje od tri sekunde nadmašio konkurenta Gorana Laušina. Na treće mjesto se plasirao još jedan izvrstan vozač iz redova kluba prvaka Nenad Damarija ostavivši iza leđa znatno moćnije automobile.

14666303_10211001289007358_18084409125463648_n

Iva Damarija /AK Pula-Rovinj/ foto:Mia Žudić

 

U ukupnom redoslijedu vozačica osmu pobjedu sezone je upisala Iva Damarija (Autobianchi A112 1.1, AK Pula-Rovinj). Druga je bila viceprvakinja sezone 2016. Iz redova AKK Zanatlija Dalila Delimehić (Honda Civic 1.6) – Nisam baš previše zadovoljna svojim nastupom danas, radila sam previše grešaka koje ova staza ne prašta. Međutim, ovo je bila moja prva sezona u kojoj sam nastupila na svim natjecanjima i zadovoljna sam rezultatom – rekla je simpatična Dalila.

Na treću stepenicu pobjedničkog postolja se konačno na stazi iz svog susjedstva popela Mirela Stern (Fiat Cinquecento 1.2, AMK Dugo Selo) kojoj je treće mjesto u poretku vozačica izmaklo za svega dva boda ,s time da za razliku od trećeplasirane na kraju sezone Mie Ozvačić (Peugeot 106, SAK Samobor)nije nastupila na dva natjecanja u Slanom.

Mirela Stern Muc/AMK Dugo Selo/Foto:Mia Žudić

Mirela Stern Muc/AMK Dugo Selo/Foto:Mia Žudić

Najbrži u redoslijedu juniora bio je Antonio Hernaut koji je na kraju sezone i prvak te konkurencije. Drugi je u Španskom bio Dadian Babić (Renault 5, AK INA Delta), a treći Romano Radić (Peugeot 106 1.4, AK Dubrovnik Racing)

Marko Cavor /AKK Zanatlija/foto:Mia Žudić

Marko Cavor /AKK Zanatlija/foto:Mia Žudić

 

Ove sezone održano je osam natjecanja u ovoj disciplini, te ja prosječno nastupilo 61 vozač/ica. Najmanje ih je nastupilo na natjecanjima održanim na jugu Hrvatske u Slanom (38), a najviše upravo na finalu sezone u Španskom (80).

14671267_10211001393889980_862939182052338614_n