VELIKI INTERES PUBLIKE

Tijekom pet dana bilo je izloženo 67 različitih vozila, a broj posjetitelja znatno veći od prethodnih godina

Riječki Autoklub „RI autosport“ prije četiri godine pokrenuo je i pripremio tada novi projekt u svom djelovanju – izložbu sportskih automobila, kartinga i motocikala. Za nama je novo, do sad najuspješnije izdanje međunarodne izložbe jedinstvena naziva „RI oktan sport fest – BK.nova 2018.“ što je u prostorima Brodokomercovog prodajnog centra Vežica, nekadašnje istoimene Robne kuće, trajala punih pet dana i okupila čak 67 sportskih automobila, kartinga, motocikala, oldtimera, sve na kotačima, te niz pratećih segmenata oktanskog sporta u nas. Jedinstvena je to manifestacija u Hrvatskoj kojom se nova sezona hrvatskog prvenstva najavljuje na takav, svojevrsno spektakularan način, gdje su brojni ljubitelji brzina na jednom mjestu mogli vidjeti automobile svih disciplina auto i većim dijelom moto sporta, te karting vozila kojima su brojni asovi, prvenstveno s područja Kvarnera, Gorskog kotara i Istre ostvarili vrhunske rezultate, brojne pobjede, naslove prvaka, obarali rekorde i mamili pljesak adrenalinom nabijenog gledateljstva uz staze. U većini tih „bolida“ u pohode na nove titule ovih dana, ovisno kad koja disciplina otvara aktualnu sezonu krenut će mnogi hrvatski automobilisti, kartingaši, motociklisti.

NOVITETI UOČI SEZONE

Odaziv gostiju i posjetitelja prve večeri izložbe bio je impozantan. Gotovo 500 ljudi prošlo je izložbenim prostorom u samo tri prva sata izložbe. Zasigurno su za to imali opravdane razloge, jer nakon pozdravnih riječi domaćina, te prigodnog obraćanja Gorana Petrca, pročelnika Ureda Primorsko-goranske županije, koja je pokrovitelj izložbe, u prvim minutama ovogodišnjeg proljeća ostvarila se želja članova Autokluba RI autosport da izložba postane mjesto promocija noviteta.

Skriven iza plašta, u svega nekoliko sekundi, uz oduševljenje i pljesak sudionika i posjetitelja, promoviran je novi trkaći automobil na hrvatskoj sceni. „Audi A4 STW SF37“ automobil je kojim će u nove pobjede na puta ka naslovu hrvatskog prvaka, krenuti uspješni i trofejni riječki as Mario Jurišić, član Autokluba RI autosport. Te prve minute „vežičke“, odnosno riječke izložbe, nakratko su, ali znakovito, podsjetile na svjeske automobilističke salone, a organizator vjeruje da će u narednim izdanjima ove specifične priredbe takvi trenutci biti uobičajeni dnevni program.

Uz jednu ekskluzivnu promociju na otvorenju je istaknut i trenutak kojim se od karting sporta, barem za sada, oprašta jedan izuzetan mladi, talentirani, uspješni i trofejni vozač. Adrien Mesec iz Autokluba RI autosport nakon tri godine uzastopnog osvajanja naslova državnog prvaka i Zlatne kacige HAKS-a, najvišeg priznanja nacionalnog saveza i prvog te vrste u karting sportu na ovim prostorima, povukao se iz aktivnog bavljenja kartingom, te će se posvetiti drugoj (možda oduvijek i prvoj) ljubavi – nogometu, u kojem nije ništa manje uspješan. Njemu u čast priređen je i posebni štand s njegovim kartingom i najvećim trofejima, a na završnoj svečanosti dodjeljena mu je posebna zahvala matičnog mu kluba i organizatora ove izložbe.

Prve je godine na izložbi bilo „tek“ 27 vozila, broj je rastao i tako u četvrtom izdanju stigao do 67 iz Hrvatske, Mađarske, Italije i Slovenije. U toj znakovitoj brojci čak su bila 44 vozila, automobila ili motocikla, sportska ili povijesna, prvi put prikazana na riječkoj izložbi.

Posebnu pažnju organizatori su posvetili 40-godišnjici Automotodroma Grobnik uz prikaz simboličnih 40 fotografija kroz povijest naše jedine oktanske staze koja ovih dana, čim zatopli, očekuje svoj novi, preporoditeljski, asfaltni sloj nakon tih punih 40 godina. Povijesni motocikli Ducati, Gilera ili NSU Prinz veterana hrvatskog motociklizma 90-godišnjeg Vinka Surine iz Rupe bili su posebna atrakcija, a o njemu je krajem prošle godine izdana knjiga „Zrela dob – Vinko Surina…legenda“. Uz već znanu „MV Agustu“ Marino Radan ove je godine izložio i novi ljepotan svoje kolekcije povijesnih motocikala „Puch Sport – S4“ iz 1940.godine, ujedno najstarije vozilo ovogodišnje izložbe. Motocikli su ove godine bili brojni, pa su se među 20-tak našli i Ducati 851, te Honda RC 30 Karlovčanina Zorana Salopeka kojima je osvojio niz hrvatskih prvenstava i postao višestruki prvak Alpe Jadran Cupa. Lutac racing team, od ove sezone novi organizator svih Alpe Adria utrka, predstavio se kalendarom sezone uz motocikle Yamaha R6 Marka Ercega, Kavasaki ZX6R Marina Ivanova, te jedan atraktivni Ducati 1198 S. Braća Davide i Marin Di Lenardo prikazali su svoje Aprilie RS125.

S RALLYA DIREKTNO NA IZLOŽBU

Direktno, tek desetak sati nakon uspješnog nastupa na rallyu u Austriji, na izložbu je stigao Renault Clio RS Tomasa Hrvatina. Nakon prvih uspješnih nastupa na otvorenju ovogodišnje sezone u Kumrovcu s rallya su u izoložbeni salon stigli „Citroen C2R2 Max“ Matea Butorca i Luke Raštegorca, Peugetot 106 Rally pazinske posade Jugovac-Milanović, porečki Renault Clio Sport Tonija Malinaricha, te Peugeot 306 GTI Nenada Hrvatina, kao i atraktivni „Seat Leon FR“ zagrebačke posade Denis Šroler-Jasna Tomažić. Državni prvak brda grupe N Puljanin Saša Radola predstavio je svoju Hondu Civic TypeR, a najuspješniji bračni par Puljani Iva i Nenad Damarija svoj Autobianchi A112. Uspješni riječki studenti okupljeni u Riteg racing teamu prikazali su svoju Formulu Student, a uvijek atraktivna Formula Mađara Laszla Szsza na neki je način već zaštitni znak riječke izložbe. Novu sezonu Business Vip Kupa predstavljale su dvije Seat Ibize Karla Babića i Radisava Drljevića, a premijerni su nastup u Rijeci imali i Fiat 127 Sergia Mišćenića, Yugo 1.6 8V Igora Janka, Renault Clio Williams Danona Vrlića, Suzuki Swift Gti Maura Hlače i Renault Clio Ivana Pavlovića.

Dotjerani za novu sezonu bili su VW Golf Ivana Jaranovića i Opel Kadet Zorana Grabovića.

Skupina povijesnih vozila bila je brojna, ali oku primamljivi uvijek su legendarni Abarthi 850 TC ili 1000 TCR, čiji su ih vlasnici Hrvoje Ćubelić, Damir Vidaković, Dorian Kamenar i Ivan Brajan posebno uglancali.

Među izlagačima našli su se i Enis Tatić, Luka Batistić,Marin Irsak, Ognjen Drezga, Jurica Gusić, Vlado i Luisa Božičević, Vladimir Weitzer, Zvonko i Loris Marušić, Igor Krišto, Bojan Hlača,Vedran Đukić,Miroslav Božić,Nedim Kucalović, Matej Suman,Aleksandra Jurdana,Goran Sikirica,Mateo Vukman,Matija Jurišić, Miro Vidović, Saša Matušić i Igor Nastić.

POVIJESNI PLAKATI I FOTOGRAFIJE

Sveukupna dojmljivost izložbe upotpunjena je nizom oktanskih fotografija, a posebno su pažnju plijenili brojni plakati oktanskih manifestacija neki stari i više od 40 godina.

Tijekom trajanja izložbe odvijao se i seminar za nove suce auto sporta, kao i seminar obnove znanja licenciranih kartingaša s područja Kvarnera i Istre. Organizator je prigodnim poklonima prikupljenih od partnera u organizaciji nagradio 23 sretna posjetitelja.

Uz automobile, motocikle, kartinge i dijelove bilo je izloženo 96 različitih plakata brojnih manifestacija u Hrvatskoj i inozemstvu, 64 fotografije, te 25 posebnih panoa prikaza oktanskog miljea. U riječkom Caffe baru Iskra priređena je 10-dnevna „izložba o izložbi“, izbor fotografija prethodnih izdanja riječke RI oktan sport fest izložbe koja iz godine u godinu raste.

Organizatoru Autoklubu „RI autosport“ punu je podršku realizaciji ovog projekta dao domaćin i partner Brodokomerc.nova Rijeka, te Autocentar Marinići, kao i Moto klub Kvarner i Caffe bar Iskra, a četvrtu godinu za redom pokrovitelj manifestacije bila je Primorsko-goranska županija. Medijski pokrovitelji bili su Novi list, ShiftTV, portali www.poduckun.net,www.automania.hr,www.racing.hr, www.sportcom.hr, www.automanija.com,www.riautosport.hr.

Iz godine u godinu jača, ove godine posjetom nekoliko tisuća ljubitelja brzina, izlošcima i kvalitetom bogatija, sadržajem šira u svemu što objedinjuje oktanska zaljubljenost na dva i više kotača daje garanciju da će se već za iduću, jubilarnu, petu izložbu 2019.godine tražiti kvadrat više