Pobjedničke posade 38.Croatia Rallya 2011.

Dvostruki prvak Europe talijanski rally as Luca Rossetti sa suvozačem Matteom Chiarcossiem ponovio je prošlogodišnji uspjeh i ponovo do riječkog Korza stigao pobjednički na „38. Croatia rallyu 2011.“. Poslije tri dana, više od 700 km itinerera širim riječkim okruženjem, Istrom i Gorskim kotarom, na 15 brzinskih ispita Rossetti je u vrhunski pripremljenom automobilu „Abarth Grande Punto S2000“ ostvario ukupno vrijeme 2:21:09,1 sat i za 1:42,1 minutu bio brži i uspješniji od sunarodnjaka Luce Bettia koji je u „Peugeotu 207 S2000“ nastupao sa Mauriziom Baroneom. Na pobjedničkom se postolju zahvaljujući dramatičnoj i neočekivanoj završnici našla poljska posada Maciej Oleksowicz – Andrzej Obrebowski u „Ford Fiesti S2000“ čiji je zaostatak  za pobjednicima na kraju bio 2:51,9 minuta.

Sjajnim vožnjama do trećeg mjesta generalke - Maciej Oleksowicz

Sjajnim vožnjama do trećeg mjesta generalke - Maciej Oleksowicz

Luca Rosseti bio je najbrži na deset brzinskih ispita, drugoplasirani Luca Betti na tri, a po jedan su dobili Poljaci  Szymon Ruta i Maciej Oleksowicz. Prva su dva dana i 11 brzinskih ispita protekli uz idealne vremenske uvjete te odustajanje 15-tak sudionika, među kojima su najviše oni u nižim bodovnim konkurencijama MRPH i PH uglavnom radi tehničkih kvarova.

Rossetti je dominirao sva tri dana i zasluženo slavio

Rossetti je dominirao sva tri dana i na koncu zasluženo slavio (foto: G. Peruško)

Dio njih nastavio je nastup u subotnjem programu koji se zasebno bodovao za međunarodno i državno prvenstvo Hrvatske. Međutim, treći dan čiji se program na dvije lokacije brzinaca odvijao na padinama Platka i u Gorskom kotaru donio je niz rezultatskih promjena, ali i organizacijskih problema. Dok su posade iz konkurencije Europskog prvenstva uspješno provezle prvi  prijepodnevni BI Platak ukupne duljine 16,42 km hrvatska posada Reno Turk – Denis Vidović (AK Delta Sport) u Hondi Civic TypeR izletjela je nekih 1,5 km od starta sa staze prošavši gotovo bez ogrebotine, ali je automobil „totalka“. Brzinac je potom prekinut, preostali sudionici provezli su se etapno.

Turk i Vidović prošli bez ozljeda, ali Hondu su totalizirali (foto: K. Tadijić)

Turk i Vidović prošli bez ozljeda, ali Hondu su totalizirali (foto: K. Tadijić)

No, problemi su nastavljeni i na slijedećem brzincu Lokve. Teško izlijetanje doživjela je još jedna zagrebačka posada iz AK „Delta“ Juraj Puškar – Alan Troha u Subaru Imprezi. Vozač Puškar prošao je bez ozljeda, dok je Troha  hitno prebačen u sušački hitni trakt riječkog KBC-a. Posljednje informacije službenog liječnika Rallya kazuju o zadržavanju na liječenju zbog teških ozljeda prijeloma dva rebra te će po sutrašnjem prijevozu u Zagreb biti obavljeni i operativni zahvati. I taj je BI prekinut. Jaka kiša, gotovo tuča zavladala je nad većim dijelom prostora na kojima je prethodila završnica. Već na Platku II teže izlijetanje imao je jedan od pritajenih favorita natjecanja dvostruki talijanski prvak i veteran Piero Longhi. On se uz suvozača Luccia Baggia u „Škoda Fabia S2000“ uspio vratiti na stazu, usporeno završiti  brzinac onemogućivši time dobre rezultate posadama iza sebe u konkurenciji ERC. No, istovremeno zbog znatnih oštećenja vozila odustao je uoči posljednjeg brzinca.

Sjajno osmo mjeste generlake, prvo u PH - Niko Pulić i Bruno Šantić (foto: G.Peruško)

Sjajno sedmo mjeste generalke, prvo u PH - Niko Pulić i Bruno Šantić (foto: G.Peruško)

Najbolja hrvatska posada u ukupnom poretku su Niko Pulić (MRC Sport Rijeka) i Bruno Šantić ( Dubrovnik racing) u „Abarth Grande Punto S2000“ osvojivši sedmo mjesto među europskom elitom. No, i za posljednji dan treba istaknuti dobra vremena što ih je na brzincima ostvarivao Juraj Šebalj uz suvozača Tonija Klinca (Mitsubishi Lancer EVO IX), ali posljednjeg dana isključivo u borbi za bodove MRPH i PH. Na kraju je u bodovanju za PH neznatno zaostao iza Pulića.

nakon sjajnog nastupa na Preluku, dobar tempo nastavili i treći dan - posada Šebalj - Klinc (foto: G.Peruško)

38.Croatia rally 2011. organizacijski je prošao veoma dobro uz mnogo gledatelja uz staze, dva dana vrhunskog lijepog vremena, ali i posljednjeg dijelom kišovitog i hladnog. Usprkos tome na riječkom su Korzu brojni ljubitelji oktanskog sporta dočekali najuspješnije posade. Sa svih strana organizatoru riječkom  AK „M.R.C. Sport“ uglavnom stižu pohvale.

VIDEO: 3. DAN